Xavier Rudd - Storm Boy

V2

Toegegeven, wij zijn fan van Xavier Rudd. Straatmuzikant, Australische beachboy of filosoferende wereldverbeteraar, de troubadour combineert keer op keer charisma met passie en weet geen al te ingewikkelde liedjes te maken met een stevige, spirituele inslag. Uit het hart. Voor zijn alweer negende studioplaat neemt het one-man-band-icoon het op voor wereldwijde vluchtelingen en rassenongelijkheid. En voor het milieu. En voor een waslijst aan andere globale onrechtmatigheden.

Storm Boy

“I’ve seen people holding on to nothing”, aldus de openingswoorden van dit nieuwe album. Met zijn door het hart snijdende stem en grote woorden evolueert Xavier Rudd meer en meer naar een moderne versie van Peter Gabriel. Die gelijkenis is echt opvallend: in opener en eerste single Walk Away niet enkel vanwege een gelijk vocaal timbre, maar ook met van die wereldverbeterende floortoms, stampend tegen onrecht. In dat gevecht blinkt de Australiër trouwens weer erg sterk uit dankzij frasen als: “When do you learn that the more that you take is the less that you have at the end of the day?”.

Opvallend: Op ‘Storm Boy’ heeft de global healer zijn didgeridoo grotendeels thuis gelaten en zijn passie voor dub en reggae enigszins onderdrukt. Een song als Keep It Simple met zacht tegenritme en wat steviger rockende, Caraibische vibes als uitzondering dan. Akoestische gitaar en de sensueel hese stem van Xavier Rudd zijn opnieuw de krachtigste wapens, soms in alle eenvoud en intimiteit, maar evengoed omringd door een mooie, productionele weelde. De lyrische grootmeester rapt en grapt, maar wel met een serieus cynische ondertoon. Want 's mans adoratie voor het leven – check zeker zijn eigen What A Wonderful World-achtige ballade Storm Boy – krijgt soms stevige deuken. De romantische ziel is duidelijk gekwetst. “Foolish segregation scars deep beneath the skin / Of the blank man and the white man and everyone in between.” Meer woorden hoeven niet.

In elk geval zitten tussen de dertien songs op ‘Storm Boy’ weer enkele stevige Xavier Rudd-klassiekers. Na zes jaar studiostilte krijgt het met goud bekroonde album ‘Spirit Bird’ een hedendaagse, evenwaardige opvolger. En daar zijn wij heel erg blij mee. Net als vele andere fans die twee dagen na elkaar het bordje “Uitverkocht” lieten ophangen in de AB.

24 mei 2018
Johan Giglot