Xavier Rudd - Jan Juc Moon

Neverland music

Jan Juc Moon

Lentekriebels en de zomer komt eraan. Is er een betere manier om dat aan te kondigen dan met de goedlachse, Australische summer-beachboy Xavier Rudd? De one-man-band met positieve spirituele boodschappen. De Aboriginal-reggae-troubadour met singalongliedjes. De kampvuurhartenbreker en natuurspecialist (tip: zoek zijn unieke, zelf in klei gemaakte woonst eens op). Laten we zeggen dat de verwachtingen voor de tiende studioplaat toch vrij hoog lagen na vier jaar afwezigheid.

Het is nooit echt gemakkelijk om een album als ‘Jan Juc Moon’ naar waarde te schatten, tenzij je één van de vele devote, wereldwijd verspreide fans bent. Want Xavier Rudd is natuurlijk vooral een live sensatie, met didgeridoo-, gitaar- en percussieconstructie. Blootsvoets, zongebruind en met kwajongensbaardje. Maar vooral ook met een door de ziel snijdende stem. Probeer die sfeer maar eens op vinyl of door een luidspreker te persen.

En toch mist deze tiende plaat zijn effect niet. Met - naar goede gewoonte - een balans van opgewekte, uptempo zomerliedjes (vandaar de reggae) en traag glijdende, spirituele ballades zoals de titeltrack. Die laatste trouwens vaak ook met zwaardere, smekende woorden (“Please, remeeeeember me”). Want Xavier Rudd heeft zich opgeworpen als beschermheer van onderdrukte volkeren en profeet van natuurgodsdiensten. En dat valt op deze plaat meer op dan ooit.

Je krijgt tussen de dertien tracks immers erg veel profetische, akoestische ballads waarbij de man de smekende stem ten hemel richt. Held en gitaar. En een zachte streep elektronica om de sfeer te beklemtonen. Opvallend in elk geval hoe zowel de yidaki (koehoorninstrument) als didgeridoo grotendeels afwezig blijven. Voordeel: de eenvoud van deze liedjes, fijne melodieën en wereldverbeterende boodschappen van Xavier Rudd komen meer naar voren. Nadeel: deze plaat lijkt iets veel te zuchten en te klagen en je krijgt een aha-gevoel wanneer de zon eindelijk eens in de vorm van een reggaebeatje kan doorpriemen bij een knalsong als Great Divine.

Let op: als je eender welk willekeurig liedje uit deze plaat plukt, ga je meteen voor de bijl. Meer nog: al vanaf de eerste trage reggaedubvibes van opener I Am Eagle ben je ongetwijfeld verkocht. Je krijgt zelfs een stukje J-MILLA-raps in de singalong Ball And Chain!

En ja, er zijn zowel songs met emotie, oprechtheid, soul en diepgang als vlotte zomersingles te grabbel. In elk geval genoeg om de komende wereldtournee weer compleet uit te verkopen (ook de aangekondigde AB- en De Roma-shows!). Dus waarom hoor je ons dan klagen? Misschien hebben we gewoon net iets te veel we-have-to-mix-up-all-colors-to-form-a-rainbow happy vibes te slikken. We komen uit donkere tijden. Geef ons een momentje.

16 april 2022
Johan Giglot