Wolken - Wolken

Butler Records

Wolken

Dankzij Spotify komen we soms domweg een bandje tegen dat ons weet te triggeren. Wolken is er zo één en met het nummer Polaroid wisten ze onze aandacht onmiddellijk onvoorwaardelijk vast te grijpen. Intussen lieten ze een titelloze debuut-ep op de wereld los.

 

Wolken is een nieuwe Nederlandstalige collaboratie tussen elektro-songwriter Rita Zipora en dichter-muzikant Robin Block. De gedeelde liefde voor Nederlandstalige teksten bracht hen bij elkaar. De muziek is warm en weemoedig en vormt een perfecte quatre quart met akoestische gitaren, diepe synths en een perfect blendende mannen- en vrouwenstem.

De melancholie vinden we rijkelijk terug in het breekbare Polaroid, de song waarmee we kennis maakten met de band. Deizelfde weemoed vinden we in Nieuwe Maan, al is het jasje hier enigszins anders, iets experimenteler. Niets aan de hand is de meest poppy song van deze ep. Met een pittige, maar lichtvoetige sound weten Zipora en Block een ideale zomerdag te vatten in een nummer van vier minuten.

De instrumental Komt Wel Goed lijkt de vreemde eend in de bijt, maar past wonderwel tussen Misschien Dat Het Vandaag en Vaart dat qua melancholie kan wedijveren met Polaroid. Onze gedachten dwalen tijdens het nummer vaak af naar Amélie Poulain en die heerlijke soundtrack van Yann Tiersen. 

Tijdens het kleine slotnummer Overkant maken we vaak de parallel met die andere chroniqueur uit Nederland. En zong Spinvis ook al niet: "Als je luistert naar de wolken..."? In die kleine twee minuten hoor, voel en zie je de hele scene voor je alsof je er zelf middenin zit.

Deze debuut-ep van Wolken is er één waarbij de groepsnaam de lading volledig lijkt te dekken. Dit is Mijmerend, broos, maar ook helder. Wolken is een volop te ontginnen parel in het Nederlandstalige muzieklandschap.

23 juni 2019
Patrick Blomme