Will Smith Lost And Found

Interscope
Lost And Found
De Vandale omschrijft omnivalentie als "voor alles geldig". In de volksmond betekent het in staat zijn tot vele dingen. Leonardo Da Vinci was omnivalent. Hij kon tekenen, schilderen, beeldhouwen en uitvinden. Een man van vele talenten dus. Zo lopen er nog wel een paar rond op deze aardbol en dat Will Smith er ook ene van is bewijst hij zelf met een nieuw album. Zijn elfde ondertussen.

Iedereen kent hem wel van The Fresh Prince of Independance day. Deze breedlachende acteur heeft in zowat 15 films de hoofdrol gespeeld. De meest recente als liefdesdokter in Hitch. Will heeft echter besloten zijn filmcarrire wat aan de kant te schuiven en zich te gaan focussen op muziek. Het album 'Lost And Found' is daar het resultaat van. Maar misschien was hij toch beter op het grote scherm gebleven.

Zijn intro toont meteen aan dat hij terug is en blaakt van het zelfvertrouwen. Will beschikt over vele talenten en dat zet hij maar al te graag in de verf. Hij kan zingen, dansen, entertainen en acteren zoals hij het zo uitvoerig bespreekt. Jammergenoeg in een niet zo overtuigend nummer met een nogal zwak refrein. De sample van Spiderman is ook niet bijster origineel.

Het hele album breekt eigenlijk met Smiths imago. Het is eens iets anders. Maar dat anders niet altijd beter is bewijst hij nu toch ook wel. Party Time is een poging tot crunk maar is nogal dja-vu (of dja-entendu). De intro was ook al niet echt overtuigend en zijn poging tot het dissen van iedereen die hem ooit tegengewerkt heeft in Mr Niceguy komt nogal soft over. In Lost And Found beweert hij dat iedereen hetzelfde klinkt maar dat hij een nieuwe sound brengt. Deze cd is daar alleszins geen bewijs van.

Maar er zijn ook positieve evoluties! Will Smith heeft duidelijk gewerkt aan zijn teksten. Er zit meer diepgang en meer verhaal in.Tell Me Why, een nummer over 9/11 met Mary J. Blidge is daar het perfecte voorbeeld van. Ook Could U Love Me is inhoudelijk sterk. Het nummer met Snoop Dogg is dan weer lekker op t gemak. Will betuigt in I Wish I Made That zijn respect voor collega-rappers.

'Lost And Found' is een breuk met het verleden. De n zal dit positief vinden en de ander dan weer niet. Old-school en Jazzy Jef hebben plaats moeten maken voor meer clubgerichte nummers. Weg met de soms onnozele rijmpjes en leve de inhoud. Wie het nummer Switch supermegacool en nog eens fantastisch vond moet deze cd zeker aanschaffen want er staan maar liefst drie versies van op. Anderen moeten zich niet al te snel naar de cd-winkel begeven. Voor 'Lost And Found' wil je echt geen boete voor overdreven snelheid betalen.

November 8, 2008
Niel Van Herck