White Willow - Future Hopes

The Laser's Edge

Deze Noorse progrockgroep rond gitarist en componist Jacob Holm-Lupo absorbeert diverse invloeden, maar het resultaat is uniek. Het vorige, geweldige album ‘Terminal Twilight’ dateert alweer van zes jaar geleden, maar zich echt bewijzen moet de band niet meer met ‘Future Hopes’: in de jaren negentig stonden ze mee aan de wieg van de progressieve revival.  

Future Hopes

Holm-Lupo’s elektrische solo’s zijn doorgaans spaarzaam maar efficiënt. Op het nieuwe album treedt hij meer op de voorgrond, wat zich uitstekend uitbetaalt. Naast Holm-Lupo zijn nog andere sleutelfiguren van de groep teruggekeerd. Toetsenist Lars Frederik Froislie maakt zoals steeds ongewone keuzes in klankkleur. Ook de drums, de percussie en de rare noise van Mattias Olsson sturen dit album wederom in een avontuurlijk progressieve richting.

Nog een opvallende oudgediende is Ketil Vestrum Einarsen. Zijn EWI wind controller – een soort elektronische sax – draagt bij tot de idiomatische sound van White Willow. In het bezwerende Animal Magnetism (een cover van The Scorpions) stuurt een "gewone" klarinet het nummer dan weer richting Jiddische klezmer.

Natuurlijk zet het artwork van Roger Dean de Noren meteen in dezelfde hoek als Yes en Asia. Maar hier valt een donkere schaduw over het iconische landschap. De titelsong is een lekker groovy opener, maar naast de trompet moet ook de titel ironisch opgevat worden. “I have no faith in future hopes nor salvation”, zingt vocale ontdekking Venke Knutson. Haar hoge, lichthese stem laat een feeëriek licht stralen over de melancholische teksten. Zij doet Sylvia Skjellestad moeiteloos vergeten.

Absolute hoogtepunten zijn de epics In Dim Days en A Scarred View, waarin de gitaar als een slang rondom de ritmiek kronkelt. Maar het laatste woord is aan Froislie, die in A Scarred View eerst donkere wolken laat samenpakken en op het einde alle Rick Wakeman-registers opentrekt. Het bonusnummer Damnation Valley is zelfs volledig Froislie, die nogmaals de Britse meester van ‘The Six Wives of Henry VIII’ naar de kroon steekt. 

8 juli 2017
Christoph Lintermans