White Hills - Stop Mute Defeat

Thrill Jockey

Na een jaartje een release overgeslagen te hebben, zijn kernleden Dave W. en Ego Sensation van White Hills terug met 'Stop Mute Defeat'. Klaar om op de rollercoaster te stappen?

Stop Mute Defeat

Na 'Walks For Motorists' namen Dave W. en Ego Sensation de tijd voor hun kunstcarriere.(visuele kunsten) Maar nu zijn ze terug met een nieuw album, en zijn ze een pad ingeslagen waar ze ons muzikaal nog nooit brachten.  Waar in het verleden muzikale grenzen verlegd met als basis de gitaar, wordt op 'Stop Mute Defeat' de dienst uitgemaakt door electronica. Samples, bass loops en drumcomputers zijn de kernwoorden op dit nieuwe album, waarmee White Hills ons terug catapulteren begin jaren tachtig. Een album dat in het rijtje releases zou passen van menig electro-new-wave band uit het verleden. 

En juist die sound was hetgene dat producer Martin Bisi (oa. Sonic Youth, Brian Eno, Helmet, Dresden Dolls en Afrika Bambaata) zo aansprak wanneer ze hem de eerste ruwe opnames lieten horen. New Yorkers zijnde onder elkaar, was de deal snel rond, Martin Bisi was twintig toen de hiphop/electro opkwam en heeft het allemaal vanop de eerste rij mogen meemaken, (Check 'No Wave' maar eens). Martin ging aan de slag met de eerste opnames, introduceerde de cut-up techniek van William S. Burroughs bij de band, en mixte dit nieuwe album, in het verleden werkte de band al wel eens met Martin Bisi, maar dan eerder als studio technicus, nooit als producer. 

Muzikaal ademt het album de sfeer van de electro van de jaren tachtig, single Attack Mode heeft wat The Neon Judgement, met de heavy rock-gitaarsamples, en daar bovenop nog eens een extra laagje gitaar, in If...1...2 horen we in de verte flarden Cabaret Voltaire of The Normal. Het titelnummer heeft zowel een knipoog naar onze eigen Front 242, maar evengoed naar wat Primal Scream deed op hun conceptalbum 'xtmntr'. Overlord is een ambient electro nummer, en met zijn meer dan zeven minuten ook het langste nummer van het album. 

De White Hills nemen ons toch mee op een vreemde trip, zeker als je al de rest van hun ouevre in acht neemt, dit is bijvoorbeeld hele andere koek dan wat ze bijvoorbeeld enkele jaren geleden nog op het Roadburn podium neerzetten. Het is dan ook met spanning uitkijken hoe ze dit live gaan aanpakken en wat ze gaan brengen, alles electronisch, of gooien ze live de electronica overboord? In ieder geval, lang zal het niet duren eer onze vragen beantwoord zullen worden, want op 1 Juni speelt de band in de Brusselse VK, eerder die week zijn ze al te zien in onder andere Tilburg.

25 mei 2017
Bert Gysemans