White Boy Wasted - The Dirty South Special

Lighttown Fidelity

Het nieuwste snoepje uit Eindhoven Rock City luistert naar de naam White Boy Wasted. In het korte bestaan hebben de drie al een mooie biografie bij elkaar gespeeld. Openen voor Raven, Suicidal Angels en Nashville Pusy, via de Dynamo Metalfest-voorronde uiteindelijk op het grote podium van het Eindhovense metalfestival zelf terechtkomen, het kan toch allemaal tellen En na de single vorig jaar ligt er nu debuutalbum ‘The Dirty South Special’ in de rekken. 

The Dirty South Special

De heren wisten een zeker Peter van Elderen (aka Peter Pan Speedrock) te strikken voor de productie en die weet wel blijf met de rauwe rock-'n-roll die de band speelt. Geheel naar Peter Pan-traditie knalt het album uit de startblokken met Double Vision; speedrock op zijn best. Ook in Love At First Touch neemt de band geen gas terug. En net wanneer je dacht weg te zijn voor nog een rondje speedrock, komt er zo’n nummer als I’m A Man voorbij; een heerlijk op bluesakkoorden gebaseerde song met prachtgitaarwerk van Alex Kooy.
Muzikaal staat het als een huis. Of het nu supersnel is (de bijna-hardcore van Ratbag), dan wel wat meer Aussierock genre Rose Tattoo (Be My Baby), de drie slaan zich er vlot doorheen. Zanger-bassist Sid Van Kastel is gezegend met een doorleefde stem waar menig rocker een hele slof voor moet roken en de bijhorende alcohol verzetten. En drummer Hein Van Kastel geeft het tempo voor zijn twee kompanen aan in de veertien nummers, die het album telt, stuiterend van hardcore over speedrock en blues naar hardrock.
Tekstueel is het vooral grappen en grollen geblazen. Wet Beard Boogie of The Only Hair Between Your Legs (Is Supposed To Be My Beard zijn titels die aangeven hoe het er op het album aan toegaat, Maar het past bij  Nederlandse collega’s als Rectum Raiders of, korter bij huis, Fleddy Melculy.
Deze jonge honden doen met hun eersteling een flinke gooi naar de Eindhovense troon van de rockscene. Want na het ophouden van Peter Pan Speedrock en de stilte rond Candybar Planet is het internationaal stil geworden in de Philipsstad. En de band heeft ambitie, zit muzikaal nog niet aan haar hoogtepunt, kan alles aan en weet ieder nummer een eigen stempel mee te geven. 
Geheel naar Eindhovense traditie komt het album uit via Lighttown fidelity, op vinyl, cd of download. En als je dan toch kiest voor de vinylversie, neem dan meteen de gelimiteerde versie met de single bij, want de speedrockversie van Herman Broods Dope Sucks is te goed om voor eeuwig het B-kantje van de debuutsingle te blijven en onderstreept nogmaals wat voor leuke band White Boy Wasted is.
13 januari 2018
Bert Gysemans