Wheel Of Smoke - Sonic Cure

Polder Records

Sonic Cure

Binnen de Belgische underground is de in 2005 geboren psychedelische stoner- en postrockband Wheel Of Smoke geen onbekende meer. Na drie full albums, een ep en optredens op onder meer desertfest heeft de band ook live haar stempel gedrukt op het rockgebeuren. Met 'Sonic Cure' breit de band daaraan op een meesterlijke wijze een mooi vervolg.

Opener Sonic Cure is een klepper van circa acht minuten. De muzikanten binnen deze band blijken virtuozen en klankentovenaars te zijn. De gitaarlijnen doen ons verlangen naar lange zomeravonden met de zon die ondergaat aan de horizon. De stonerelementen, die boven komen drijven, zijn echter maar een klein deeltje van wat we voorgeschoteld krijgen. Want eigenlijk is deze band een label opkleven hen tekort doen. Dat was al zo in 2005, dat is nog steeds het geval. Flirtend tussen psychedelica, stoner en postrock glijden we naar Brainshaker, een binnenkopper van formaat, die ervoor zorgt dat je prompt de luchtgitaar ter hand neemt en lekker begint mee te grooven. Dat is ook zonder meer de rode draad doorheen de plaat.

Dat de band na al die jaren geen routineklus afwerkt, siert hen, want eigenlijk heeft Wheel of Smoke niets meer te bewijzen. Meermaals krijgen we koude rillingen als die meesterlijke riffs in Beamed of On A Wave je ribben doorboren. Deze muziek is trouwens verslavend. Je krijgt er maar geen genoeg van. Ook na enkele intensieve luisterbeurten voelen we tintelingen doorheen ons lijf lopen, die we toch niet elke dag ervaren. De heren gitaristen zijn dus ware riff koningen, maar ook de warme vocale inbreng is een meerwaarde. Voeg daar de catchy drumsalvo's aan toe en het plaatje is compleet.

We schudden het woestijnzand van de voeten bij het gezapige, zompige Electric /. Een geslaagde afsluiter van een bijzonder veelzijdige plaat, waarop Wheel Of Smoke met respect voor het verleden ook durft vooruit te kijken en de eigen grenzen verleggen en aftasten.

Om na al die jaren ons rockhart sneller te doen slaan , daarvoor moet je sterk in je schoenen staan. Wheel Of Smoke bewijst met 'Sonic Cure' vooral een band te zijn die evolueert en daar houden wij nog het meest van. Een aanrader voor liefhebbers van voornoemde muziekstijlen, maar ook en vooral voor wie houdt van een band die daarmee op avontuur trekt naar onbekende oorden.

5 december 2019
Erik Van Damme