Weezer - Weezer (Teal Album)

Atlantic Records

Weezer (Teal Album)

Dat de jeugd veel gedaan krijgt, hebben we de afgelopen weken al kunnen aanschouwen met de klimaatprotesten. Duizenden mensen protesteren onder impuls van enkele zeventienjarige meisjes voor een betere wereld. Zeer nobel, al is het maar klein bier als we kijken naar het werk van de veertienjarige Amerikaanse Mary. Zij bewoog hemel en aarde om Africa de eenentwintigste eeuw in te helpen. Met Africa bedoelen we voor alle duidelijkheid het cultnummer van Toto. Mary bleek een grote fan te zijn van de song en vroeg haar favoriete band Weezer via een Twittercampagne om de track in een fris jasje te steken.  

 

Weezer zou Weezer niet zijn moesten ze er zelf de grap niet van inzien. Dus zo geschiedde. Maar Rivers Cuomo en zijn makkers gingen duidelijk iets te fel op in de grap en brachten ‘Teal Album’ uit, een plaat met tien covers van vrij bekende tot legendarische songs. Wij zijn doorgaans als de dood voor coverplaten, maar met deze band weet je natuurlijk nooit.

Openen doet het album met Africa. Hoewel de band haast niets veranderde aan het origineel, klinkt de track weldegelijk fris en hedendaags. De strakke gitaren in het refrein hangen een alternatief rockjasje om de song dat als gegoten lijkt te passen. De videoclip met een glansrol voor Weird Al Yankovic is ook een aanrader. Met Africa scoorde Weezer trouwens hun eerste nummer één hit in de Verenigde Staten in tien jaar tijd.

Everybody Wants To Rule The World en Sweet Dreams (Are Made of This) zijn perfecte voorbeelden van hoe het niet moet. De eerste track blijft te trouw aan het origineel zonder dat opwekkend sfeertje dat Tears For Fears ermee wisten te scheppen. En wie Eurythmics wil coveren moet dan weer van zeer goeden huize komen. De stem van Cuomo doet de song geen eer aan en we wanen ons in één of andere karaokebar om drie uur ’s nachts.

Aan de cover van Take On Me gaan we niet veel woorden vuil maken. De bekende uithaal werd verdienstelijk gereproduceerd, maar verder klinkt deze versie bijzonder leeg en flets. Happy Together is live één van de meest gecoverde songs en dat hoor je. In tegenstelling tot de inspiratieloze muzak van de voorgangers, weten de heren hieraan wel een eigen schwung te geven.

Mr. Blue Sky is één van onze favoriete covers. Lekker fris gespeeld en het nummer past ook perfect bij de muzikale identiteit van Weezer. Wat ons betreft mag deze zeker eens live gespeeld worden. No Scrubs toont dat de band echt wel gevoel voor humor heeft. De thematiek van de TLC-classic en de overtuigende zang deden ons meer dan eens luidop lachen.

Het lachen vergaat ons jammer genoeg al snel, wanneer we Billie Jean voorbij horen komen. De geweldige productie en gelaagdheid van het origineel gaat compleet verloren in deze versie. Een stereotype Jackson-uithaal aan het begin van het nummer deed ons een beetje ineenkrimpen van plaatsvervangende schaamte. Gelukkig trekt afsluiter Stand By Me het nog een beetje recht. De strijkers werdn vervangen door gitaren en het tempo is lichtjes opgedreven. Een geslaagd einde van een wisselvallige plaat.

Ondanks de leuke premisse en het verrassend positieve resultaat van enkele nummers is ‘Teal Album’ toch vooral een flets tussendoortje. Als de band creatiever geweest was in de uitvoering en in de songkeuze, had er ongetwijfeld meer in gezeten. We hopen alvast dat ‘Black Album’ meer inspiratie en vooral meer ‘Weezer’ bevat.

Weezer staat op vrijdag 28 juli op Rock Werchter. Dagtickets zijn jammer genoeg al uitverkocht.

 

16 februari 2019
Nick Van Honste