Warhola - Young Loving

Sony

Young Loving

Vijf jaar had Oliver Symons nodig om na zijn overwinning in Humo’s Rock Rally met een debuutplaat op de proppen te komen. Tussendoor verscheen wel de ep ‘Aura’ en was er succes voor Bazart, dat andere bandje van Symons. ‘Young Loving’ balanceert elf nummers lang op de grens tussen pop en experiment. 

Het geluid van Warhola was bij de winst van de Rock Rally in 2014 nog bijzonder vernieuwend. Tegenwoordig is deze soulvolle en elektronische pop goed ingeburgerd. Het zou makkelijk zijn de link met Bazart te trekken, maar waar die band een democratie is, kan Symons bij Warhola volledig zijn eigen ding doen. Dat eigen ding is op ‘Young Loving’ geëvolueerd naar een meer poppy richting dan op ‘Aura’, maar biedt toch nog voldoende balorigheid en subtiliteit om de moeite waard te zijn.

Zo komt Glow de plaat binnengeschoten met een bijzonder catchy intro. Symons bewijst onmiddellijk de rekbaarheid van zijn stem en wisselt schijnbaar moeiteloos tussen de lage noten en zijn kopstem. Drive is een samenwerking met de Britse zangeres Ayelle. Het nummer dient zich aan als een ingetogen ballad en komt in al zijn terughoudendheid bijzonder stevig binnen.

Het contrast met het poppy, lichtvoetige en op een gezapige beat geënte Promises is dan ook bijzonder groot. Nadien zakt het allemaal een beetje in elkaar: Same City en Aim High blijven te veel hangen in een soort r&b waar wij niet gelukkig van worden. Ook huidige single Look At Me is minder ons ding. En daar kunnen de gastbijdrages van Tessa Dixson en Glints, in tegenstelling tot die van Ayelle in Drive, geen verandering in brengen. En nu we toch over mindere songs bezig zijn: Drifting blijft te veel hangen in... ja, waarin eigenlijk? Het gaat alleszins niet echt ergens heen. 

Bij het beluisteren van Limit gaan onze gedachten regelmatig richting ‘Aura’. Het nummer komt rustig binnen als een eenvoudige pianoballad, maar evolueert met de nodige bas en autotune richting een huiverend refrein. Ook Sportkar heeft heel wat herkenbare Warhola-ingrediënten in de aanbieding. De sterkte van de song zit hem hier in de de constante spanning die er doorheen hangt door het onderdrukken van de wall of sound en een heel sacrale sfeer aan te houden, ondanks verschillende plotse wendingen. We gaan eruit met Jewels. De sound laat zich hier allesbehalve onderdrukken en de elektronica levert zich uiterst dansbaar en catchy aan.

Symons weet met Warhola te boeien. De muziek is herkenbaar en eigenzinnig. ‘Young Loving’ is een degelijke plaat, maar wij hebben heimwee naar de comprosmisloze duisternis van ‘Aura’.

4 juni 2019
Patrick Blomme