Walfang - LØV

Eigen beheer

LØV

Het Waaslandse Monkey Juice transformeerde begin 2020 tot Walfang. De band nam daarmee afscheid van het vehikel dat tien jaar lang een uitlaatklep was voor een stel schreeuwerige boze tieners. Ondertussen zijn de leden opgegroeid, maar willen ze nog één keer terugblikken op de periode van de start van het bandje, toen de naam zelfs bijzaak was, tot het gezelschap dat ze nu zijn. In het najaar van 2019 trok de band voor naar de Much Luv studio, waar ze samen met producer Tim De Gieter (Every stranger looks like you, Doodseskader, Amenra…) het debuutalbum - de titel is lichtelijk gebaseerd op de naam van de studio, nemen we aan - 'LØV' opnamen.

Acht nummers krijgen we voor de kiezen met korte namen als strijdkreten. Geen gedoe voor dit viertal, spelen is prioriteit. Eerste single Never Enough (!), kregen we begin februari, vlak voor de 'Week van de Belgische muziek', al op ons bord. Na het testen van het stereo-effect van je installatie, blijkt deze single nog niets aan kracht te hebben ingeboet. Het refrein blijft lekker catchy, terwijl de rest heerlijk hard uit de bocht gaat. 

Maintenant, Toujours La Vérité, de tweede single, was heel andere koek: een instrumentaal nummer met licht-bezwerend effect en een intens middenstuk, dat enigszins doet denken aan PSYCHONAUT en STAKE. Maar de band ineens catalogeren in dat sludgehokje zou kort door de bocht zijn. Toegegeven, er wordt met momenten wel stevig gemusiceerd op dit album. Onder ander in de opener met de toepasselijke titel Fragile

Walfang categoriseren is hoe dan ook geen sinecure. De zogenaamde genrelabelkol blijft nooit langer dan een minuutje plakken. Dan gooit het uitzinnige viertal de composities weer over een compleet nieuwe boeg. De band spreekt zelf over invloeden uit grunge, stoner, postrock, sludge, noise, shoegaze en math. En dan zijn ze er naar onze mening nog een paar vergeten. Zo horen we in de intro van Substantial echo’s uit een ver Britpopverleden, is Get Away een manisch noise-nummer en weet de band in afsluiter Create, Decimate zelfs een vage, epische gotische toets toe te voegen. 

Het mag duidelijk zijn dat, als op dit album het verhaal van de tienerjaren tot het jongvolwassen leven wordt verteld, de band ook muzikaal  serieus gegroeid is. Er zit heel wat afwisseling in dit verhaal en er wordt geregeld wat variatie in de songs ingebouwd. Net dat maakt het tot een geweldig sterk debuut, dat muziekfans, die wel van een stevige hap houden, perfect kan bekoren. Wij zijn al nieuwgierig naar het vervolg van het verhaal van de vier. 

Want opnemen en een album uitbrengen in coronatijd zal ongetwijfeld niet van een leien dakje zijn gelopen. Maar het belangrijkse is dat het album er nu is op cd en vinyl. En dat er zowaar een releaseshow staat gepland op 10 september in de Casino te Sint Niklaas. Allen daarheen. 

14 september 2021
Bert Gysemans