Wage War - Pressure

Fearless Records

Pressure

De uit Florida afkomstige metalcoreband Wage War werd in 2010 opgericht onder de naam Empires, maar besloot die naam al snel te veranderen. Eerder bracht Wage War twee albums uit: 'Wage War' en 'Blueprints'. Met 'Pressure' komt de moeilijke derde op de markt. De titel past alvast  perfect bij het concept van deze plaat: het voortdurend onder druk staan om te presteren.

De plaat is goed voor twaalf nummers boordevol emoties, frustraties en intensiviteit. Geen enkel rustpunt wordt de aanhoorder gegund. Vanaf Who I Am wordt er druk op de ketel gezet. Doorheen de volledige plaat blijft Wage War beuken tot je compleet murw bent geslagen. Ook bij de volgende songs Prison, Grave, Ghost en Hurt grijpt de band je bij het nekvel en schudt ze je stevig doorheen. Dat laatste nummer is zelfs een onvervalste ballade.

En bij Forget My Name, Take The fight en afsluiter Will We Ever Learn blijft Wage War emotionele paden bewandelen. Het valt ongetwijfeld op dat de band duidelijk meer volwassen is geworden. Dat werd al duidelijk met eerste single Low, waarop te horen is dat de muzikanten gegroeid zijn. Een ander opvallend aspect is de vocale aankleding, die van clean prompt overgaat in uitzinnige screams, die je trommelvliezen doen barsten.

Door die strakke lijn aan te houden blijft het album spannend van het begin tot het einde. In navolging van de vorige platen blijft de band diezelfde weg aanhouden als voorheen. Wie had gehoopt dat de band buiten de metalcorecomfortzone zou treden, komt bedrogen uit. Wage War blijkt ook anno 2019 nog steeds een fijne metalcoreparel te zijn, die elke liefhebber van dit genre mag koesteren. Wie niet echt liefhebber is van deze typische, emotionele stijl van metal, kan zich hiervan beter onthouden. Dat de band haar stempel blijft drukken op het genre, wordt met 'Pressure' meermaals in de verf gezet.

15 september 2019
Erik Van Damme