VRWRK - On The Outside

Run Tell Secrecy

Eindelijk daar: de debuutplaat van het Brusselse ensemble Vuurwerk. Nu ja, na de verhuis naar Londen, een personeelswissel en een opgefriste sound in een rist nieuwe nummers blijft er niet veel over van het oude kruit. Komt daar nog een naamswijziging bovenop: de zoveelste identiteitscrisis of een heuse renaissance?

On The Outside

Je zal ons nooit horen zeggen dat Callebaut en Seynaeve niet aan songs kunnen knutselen. Het gevaar is net dat ze heel veel proberen. Het resultaat strandt ergens tussen elektronica, pop en indie. Daardoor heeft ‘On The Outside’ enkele luisterbeurten nodig vooraleer de plaat er staat. Allure genoeg, klaar voor internationale wateren, maar vaak nood aan een kwak punch.

Daar heeft het mooie, maar lichtvoetige stemgeluid van Khazali zeker iets mee te zien. Different Crowd, Face It en Your Touch kan als openingstrio zeker bekoren met langzame synthpop, maar drukt nooit door en kent al zeker geen energieke hoogtepuntjes. New Flow met de felle Glints wel; en hoe! Wereldsong! Wait It Out herhaalt dat straffe stootje aan het eind van de plaat.

You Feel Me (Utterly Amazing) weet eenzelfde, borrelende drive voor de dag te brengen en ook de vocals van Khazali trachten van zweven naar voorzichtig trippelen over te schakelen. Simpelweg goed. Meer dan eens komen de woorden nochtans broos over; zoals in Faith en Hearts Beating In Sync. Voor het temporiseren in I’m Free, Wanted It All en Outsiders lijkt Khazali dan weer geboren. Gladde vibe, fijne sfeer.

Qua arrangementen zit dit album knap in elkaar. Soms te soft, vaak heel beheerst, wetend wat het wil. VRWRK boetseerde lang aan een eigen set-up, imago, geluid en deze plaat, maar nu lijken de puzzelstukken in elkaar te vallen. Potten zijn er om gebroken te worden.

8 december 2017
Ben Moens