Visions Of Atlantis - Wanderers

Napalm Records

Wanderers

Visions Of Atlantis, dat zijn Oostenrijkers die met symfonische powermetal - zie ook Nightwish - de mythe van Atlantis levend wil houden. Het heeft hen geen windeieren gelegd. Binnen het genre heeft de band immers naam en faam gemaakt. Met 'Wanderers' is de band aan de zevende plaat toe na al heel wat personeelswissels doorgemaakt te hebben. Maar dat heeft gelukkig geen invloed op de kwaliteit. Integendeel zelfs.

Opvallend aan de nieuwe constellatie is hoe beide vocalisten, Clémentine Delauney en Michele Guaitoli, elkaar perfect aanvullen. Instrumentaal blijft Visions of Atlantis dezelfde wegen bewandelen: recht naar het prachtige Atlantis. De eerste paar songs, Heroes Of The Dawn, Nothing Lasts Forever en A Life Of Our Own, illustreren dat mooi. En die lijn wordt de hele plaat lang aangehouden.

Dat de band steeds dichter de sound van voorbeelden Nightwish benadert, viel ons al op bij de vorige release 'The Deep & The Dark' al op. Ook deze trend wordt dus verdergezet. Nergens valt er een speld tussen te krijgen. Ook al is er geen enkele song, die er echt bovenuit steekt,.toch klopt het totaalplaatje. De twee stemmen brengen je zo in een sprookjesachtige sfeer. Samen zijn ze indrukwekkend, maar ook apart maken ze indruk. Luister maar naar hoe Delauney je een krop in de keel bezorgt bij Into The Light.

Visions Of Atlantis heeft niet geleden onder de personeelswissels. Integendeel, ze zijn er sterker uitgekomen. De weg naar de perfectie binnen de symfonische powerrock wordt steeds verder verkend. Dat is al sinds 2000 de grote sterkte van deze groep en blijkt anno 2019 meer dan ooit het geval te zijn, hetgeen de waardering voor deze Oostenrijkse parel alleen maar groter maakt.

5 oktober 2019
Erik Van Damme