Vieux Farka Touré - Les Racines

World Circuit Records

Les Racines

Vanaf dat er zwaluwen zijn, is er lente. Vanaf dat er een nieuwe woestijnbluesplaat uitkomt, is het zomer. Simpel. Ditmaal valt die eer te beurt aan Vieux Farka Touré, verwarrend genoeg de zoon van de Toeareg legende Ali Farka Touré. De intercontinentale gitaarvirtuoos presenteert het zesde studioalbum ‘Les Racines’, ofte “de roots”. U mag eens raden waarom.

Dit album vertegenwoordigt een diepe band met de Songhai-muziek van Noord-Mali, door onze westerse oren gefilterd tot “desert blues”. We sommen nog even de ingrediënten voor u op: schuifelende handtrompercussie, meerstemmige Bambara vraag-en-antwoord-samenzang en vooral – VOORAL! – een onophoudelijke mantra van vingervlug snaargetokkel van twee of drie ingenieus in elkaar vervlochten melodieën. Die laatste met zo’n hardnekkig herhalende kracht dat je gerust van trance kan spreken.

Ben je één van die 0,00001 procent kenners van het genre? Stop dan gerust met lezen. Want jij weet natuurlijk dat Vieux Farka Touré wat minder “modern” klinkt en echt meer naar de tradities terugkeert, dat het feit dat deze plaat op het legendarische World Circuit-label uitkomt waar wijlen Ali Farka thuis was een heus eerbetoon is en dat de Jerry Boys als vaste producers van de familie net dat tikkeltje meer gelaagdheid en diepgang weten tevoorschijn te toveren. En jij weet ook dat het feit dat Toumani Diabate’s jonger broertje Madou Sidiki Diabaté hier op de kora speelt een mooie extra generatietwist geeft.

En interesseert je dat allemaal net iets minder? Onthoud dan dat Vieux Farka Touré, de “Jimi Hendrix van de Sahara”, vooral ontroert met traag rollende snaarmelodieën en bluesy finesse, een kunst van muzikale emotionaliteit die aan het spirituele grenst. Luister even naar de vier minuten lyrisch instrumentale verwennerij in de titeltrack die je overvalt door de intensiteit en melancholie. En hou ook zeker in het achterhoofd dat veel inwoners van Mali analfabeet zijn en muziek nog steeds de belangrijkste manier is om kennis en gevoelens over te brengen. Het maakt deze ‘Les Racines’ enkel maar indrukwekkender.

11 juni 2022
Johan Giglot