Vasil Hadzimanov Band - Alive

Moonjune Records

New Yorker Leonardo Pavkovic heeft een neus voor aanstormende beloften in het progressieve jazzcircuit.  Zijn MoonJune-label opereert als een muzikaal detectivebureau en laat de zoeklichten schijnen over nieuw ontdekte artiesten die de conventies en wetten van het genre tarten met hun immense talent. De concertregistratie ‘Alive’ is het internationale debuut van de Vasil Hadzimanov Band.

AliveNochtans is Hadzimanov in Europa geen onbekende gezien zijn trackrecord met David Gilmore (Wayne Shorter), Antonio Sanchez (Pat Metheny), Matt Garrison, David Binney en Nigel Kennedy. De Servische toetsenist studeerde af aan het befaamde Berklee College of Music in Boston en toert met zijn band al meer dan vijftien jaar door Europa en Japan. Op ‘Alive’ – het zesde album van de groep – klom de Amerikaanse saxofonist David Binney mee aan boord voor een Europese concertreeks in 2014.  

Omdat minimalisme het best rendeert bij nacht en ontij, omarmt Nocturnal Joy een repetitieve structuur die het pad effent voor een eerste solo van David Binney – een gast moet je nu eenmaal met de nodige egards introduceren. Zijn improvisatie mondt uit in georganiseerde anarchie voordat de minimale openingsbeweging de nachtelijke orde herstelt.

Zulu kruist jazzrock met etnische motieven. De broeierige sfeer van zuidelijk Afrika komt helemaal tot zijn recht in dit ritmische snelheidsmonster. De meereiige tweeling Odlazim / Dolazim behoort tot de categorie kunst die haar eigen vorm opzoekt en haar eigen grenzen stelt. De tandem Bojan Ivkovic (percussie) en Pedja Milutinovic (drums) stuwt de muziek naar ongekende hoogten, terwijl Hadzimanov met magische interventies op de Moog de seventiesprog doet herleven.

Bassist Miroslav Tovirac legt in Tovirafro een lekkere groove neer onder een complexe harmonie. We blijven op het Afrikaanse continent als de tribale invloeden opnieuw binnensluipen in Uaiya – genoemd naar een plek in Zuid-Soedan. Otkrice Snova is het afsluitende speltakelnummer waarin gastheer en gast hun duivels nog eenmaal ontbinden.  

‘Alive’ documenteert de band op een creatief hoogtepunt. Deze avontuurlijke muziek brengt hommage aan diverse stijlen en invloeden – jazz, ethno-fusion, progressieve rock, avant-garde – en deze smeltkroes heeft geleid tot een heel eigen sound met een maximale opvoeringsvrijheid.

4 mei 2016
Christoph Lintermans