Various artists - We Hovered With Short Wings

Gizeh

We Hovered With Short Wings

Het Britse undergroundlabel Gizeh Records releasete sinds de start in 2001 honderd platen. En dat wordt passend gevierd met een compilatie die een mooie dwarsdoorsnede geeft van de sound van Gizeh.

Het doe-het-zelf hobbylabeltje van Richard Knox groeide organisch uit tot een huis van vertrouwen voor heel wat artiesten die met grenzenaftastende muzikale experimenten nergens anders aan de bak komen. De filosofie, ethiek en werklust van Knox is nog best vergelijkbaar met die van pakweg Consouling Sounds bij ons. In de loop der jaren bouwde Gizeh een vertrouwensband op met heel wat artiesten, wat nu uitmondde in een dubbelcd met eenentwintig exclusieve tracks. Wij vonden het een spannende muzikale ontdekkingstocht, balancerend op de buitengrens van onze comfortzone.

Een compilatie recenseren is op papier een rommelige opdracht, maar in het geval van ‘We Hovered With Short Wings’ - de titel verwijst naar een song van de betreurde Vic Chesnutt - voelde het als een twee uur durende trip waarbij tijdens elke luisterbeurt alweer een andere artiest of song je aandacht vastgrijpt. De donkere cello van Julia Kent, de eenentwintigste-eeuwse shoegaze van Some Become Hollow Tubes, de sublieme track Dragging van Knox' eigen band A-Sun Amissa, het aan Johann Johannsson schatplichtige Requiem For Laïka (alweer Knox, met Frederic D. Oberland), het naar Bohren Und Der Club Of Gore of Do Make Say Think knipogende, lijzig jazzy Her Mercy van Aging, of het mooie liedje dat Chantal Acda aan de verzamelaar schonk.

Ideaal voer voor wie zondagnacht na twee uur Duyster nog eens twee uur verder onderuit wil zakken. De dubbelaar is verkrijgbaar via de website van Gizeh (13 euro) of digitaal via bandcamp (8 euro). Voor die prijs koop je nog geen reisgids en in dit geval is de reis zelf gewoon inbegrepen!

5 december 2020
Christophe Demunter