Various artists - We Are Electric: Gary Numan Revisited

Wave Tension Records

We Are Electric: Gary Numan Revisited

Veertig jaar geleden stond de Brit Gary Anthony James Webb, beter bekend als Gary Numan, mee aan de wieg van de synthpop. Zijn impact (weze het puur muzikaal, op het vlak van imago of live shows) is en blijft onontkoombaar bij vele generaties artiesten uit de donkere muziekwereld (goth rock, wave, industrial). Dat blijkt eens te meer bij beluistering van deze 'We Are Electric: Gary Numan Revisited', de derde release die verschijnt op het Nederlandse Wave Tension Records.

 

Op dit tribuutalbum brengen een zevental hedendaagse artiesten hulde aan hun inspirator middels exclusieve tracks. De plaat opent sterk met het Zweedse Agent Side Grinder, door wiens sfeervolle elektronica in I’m An Agent we vrijwel ogenblikkelijk meegezogen worden. Ook de uptempo, dansbare versie van Down In The Park, die de Italiaanse dark wave-act Ash Code hier neerzet, valt zonder meer knap te noemen. Hun landgenoten van Shad Shadows (wellicht bekender onder het alias Schonwald) konden ons dan weer iets minder overtuigen met de eigentijdse bewerking van Metal.

Een rondje Duitsland dan met eerst Box & The Twins en de rustige, dromerige cover van Complex. Vervolgens opent SUIR de tweede plaatkant - dit album is overigens niet enkel in een gelimiteerde vinyluitgave verschenen, maar ook in digitale vorm verkrijgbaar - met een opvallend vertraagde, hypnotische versie van Cars. Voor de liefhebbers, zullen we dan maar zeggen. Wij verkiezen veeleer de erg speelse en originele reconstructie van monsterhit Are Friends Electric? door het Spaanse Synths Versus Me, met typische gesamplede vocalen.

Het album eindigt zoals het begonnen was: met een hoogtepunt uit Zweden. Daarvoor tekenen de gothrockers van Then Comes Silence met een meeslepende en melodieuze interpretatie van My Name Is Ruin, één van Numans meest recente pareltjes. Al bij al een bijzonder geslaagde, gevarieerde en aan te bevelen release, of je nu fan bent van de elektronische muziekpionier of niet.  

11 juni 2019
Jan Vael