Various artists - Todo Muere SBXV – 15 Years Of Sacred Bones

Sacred Bones Records

Todo Muere SBXV – 15 Years Of Sacred Bones

“I loved figuring out a way to put John Coltrane and Subhumans on the same side of the tape”, aldus Sacred Bones-labelbaas Caleb Braaten, die zijn jeugdliefde voor mixtapes omschrijft. Dat is allicht de reden waarom de alternatieve platenfirma uit Brooklyn voor de vijftiende verjaardag de artiesten om een bijdrage aan een heuse compilatieplaat heeft gevraagd. En om de creatieve uitdaging op te drijven, moest het gaan om een heuse cover van een andere labelband of -muzikant.

En zo krijg je elf keer op rij een originele interpretatie van het Sacred Bones-oeuvre, voorafgegaan door de herwerking van Marissa Nadler van de droevige David Lynch sfeerprent 'Cold Wind Blowin' uit 2013. En ook leuke genre-kruisbestuivingen, want Sacred Bones' muzikale mecenasmissie overkoepelt zowel gothic, postpunk-, indie- als soundtrackartiesten die vaak op een DIY-randje leven. Wil je namen? David Lynch kreeg je al. (Wijlen) Psychic TV, Zola Jesus of Hilary Woods geven we je bij deze als extra.

Klein inhoudelijk overzicht? Een psychedelisch, mistig en traag slepend Funnel Of Love (SQÜRL) door female shoegaze trio Boris, Psychic TV’s Godstar in een ontnuchterend, beklemmend coldwavejasje van synthspecialiste Anika, een zwaar rockend en ronkend I Can’t Stand waarin band van het eerste uur The Hunt favoriet en vocaal wonder Zola Jesus naar eigen hand (of keelklank) zet. Tot een heuse getormenteerde deathmetalreünie van Thou, Mizmor en Emma Ruth Rundle toe.

Wat ben je ermee? Als je fan bent van één van deze Sacred Bones-artiesten, krijg je natuurlijk een unieke extra van je idool. Als je die zeldzame kenner bent en minstens het halve roster van dit platenlabel adoreert, no further words. Maar ergens vermoeden we dat dit project als voornaamste opgave had om de artiesten zelf dichter bij elkaar te brengen en een nog hechtere muzikale familie te creëren. Of het kan natuurlijk ook gewoon zijn dat baas Braaten zichzelf een leuk cadeau wenste te geven voor vijftien jaar eigenwijs muzikaal ondernemerschap. Geheel terecht. Wij houden het op een leuk visitekaartje met soms opmerkelijke, vaak sfeervolle en soms ook gewoon onderhoudende muziek. En op het heerlijk etherisch, zwevende Change (Anika) door late night elf Domingae (Föllakzoid), door Jason Pierce (Spacemen 3, Spiritualized) al opgepikt. Voor ons een heuse revelatie. Oprecht gefeliciteerd, Sacred Bones!

26 juni 2022
Johan Giglot