Various artists - The Belgian Soundtrack: A Musical Connection Of Belgium With Cinema

Sdban Records

The Belgian Soundtrack: A Musical Connection Of Belgium With Cinema

Sdban Records, het gerenommeerde onafhankelijke groove- en jazzlabel achter Funky Chicken, Hip Holland Hip en Discophilia Belgica is verantwoordelijk voor deze prachtige verzamelaar. De compilatie, tot aan de rand gevuld met de beste soundtracks met een onmiskenbare Belgische connectie, neemt luisteraars mee op een boeiende reis door een verzameling filmische verborgen juweeltjes van begin jaren zestig tot eind jaren zeventig. 

Samengesteld door het gepassioneerde duo Robin Broos (ex-De Morgen, Klara) en Tom 'Pélé' Peeters, bekend voor de diepe waardering voor obscure soundtracks, toont 'The Belgian Soundtrack' de uitzonderlijke talenten van zowel lokale als internationaal gerenommeerde componisten en muzikanten. Van obscure vondsten, gecomponeerd door minder bekende artiesten tot Hollywood-partituren uitgevoerd door wereldberoemde muzikanten biedt deze compilatie een levendige mix van nummers inclusief af en toe een bijdrage van gerenommeerde internationale artiesten die het muzikale talent aan Belgische films hebben geleend.

"'The Belgian Soundtrack' ontstond als een toevallig avontuur. Voormalig filmjournalist Jan Temmerman nam op een dag contact met ons op en bood een schat aan vintage soundtrackalbums aan, die hij op zolder had ontdekt", aldus Robin Broos. "Met zeshonderdvijftig langspelers, meestal ongehoorde titels begonnen we aan een buitengewone zoektocht: luisteren naar elk van hen, in totaal maar liefst negenentwintigduizendtweehonderdvijftig minuten. Het was alsof ik achtenzeventig keer naar de originele Star Wars-trilogie keek!"

De plaat bevat stuk voor stuk interessante bijdragen, maar degenen die ons het meest begeesterden zijn Tu M’Tapes Sur Les Nerfs van Louis Marischal, die André Brasseur-gewijs met een Hammondorgel een vrolijke soundtrack neerlegt. Of neem het yé-yé-achtige Dancing van Roger Morès, die het geheel opleukt met voorzichtig scheurende sixtiesgitaren (van de vergeten en verwaarloosbare Belgische film 'Cash!! Cash!!').

Wat begon als een zoektocht, groeide al snel uit tot een intrigerend onderzoek, gevoed door nieuwsgierigheid. Onderweg ontdekten Broos en Peeters tientallen schatten, doken in de achtergronden van obscure componisten en muzikanten en waren getuige van een scala aan raadselachtige films. "We kwamen een overvloed aan (on)noodzakelijke naaktheid tegen waarvan we het bestaan ​​nooit hadden kunnen vermoeden", lacht Tom Peeters. Het resultaat van de verkenningen is 'The Belgian Soundtrack', een zorgvuldig samengestelde verzameling funky, melodieuze en opbeurende nummers, elk exclusief voor het witte doek gemaakt en met een onverwachte Belgische connectie.

Nog een paar opvallende pareltjes: Theme 19 van Pieter Verlinden, dat enige affiniteit vertoont met Peaches van The Stranglers, ooit de begintune voor 'Sportweekend' op de BRT opgevoerd. Of Nacht Schift van Alain Pierre, een donkere synthtrack voor de animatiefilm 'Jan Zonder Vrees'. Alain Pierre was een geluidenverzamelaar, die in de jaren zeventig en tachtig maar liefst zeventienduizend analoge geluiden verzamelde.

Geen voor de hand liggende plaat, maar wie een oor heeft voor bijzondere soundtracks, die durven prikkelen en soms durven pleasen, is dit een bijzondere plaat.

2 januari 2024
Laurens Leurs