Various artists - Sounds Of Hell #4

Hell Label

Sounds Of Hell #4

Heavy metal is van alle tijden. Momenteel is het genre zelfs populairder dan ooit. Niet alleen hebben we enkele oude rotten die een tweede of soms al derde adem hebben gevonden zoals Cyclone, White Heat en Channel Zero, bands als Killer en Ostrogoth zijn op hun beurt nooit weggeweest. Tevens staat er een reeks jonge honden klaar die de oude garde duchtig op de hielen zit. Denk maar aan pakweg Evil Invaders, Cobra The Impaler en Thurisaz. 

En dan staan er nog eens een veelvoud aan jonge bands te trappelen om de podia van onze lage landen onveilig te maken. Die horde bands vindt sinds enkele jaren een onderkomen in Diest, in Café Hell, een metalcafé van het eerste uur, dat na de lockdown de traditie van shows organiseren terug heeft opgepikt. Tijdens de lockdown waren ze bovendien volop aan het broeden op een plan. Zo werd café-eigenaar Erik plotseling ook baas van een label, luisterend naar dezelfde naam als het café. Eerste hersenspinsel werd een verzamelaar met de naam 'Sounds Of Hell'. Waar aanvankelijk vooral bands die al eens in het café opgetreden hadden op de verzamelaar stonden, is de verzamelaar gaandeweg meer en meer bands en fans beginnen aantrekken. 

Ondertussen zitten we al aan nummer vier in de 'Sounds Of Hell'-reeks. Aan het concept is weinig gewijzigd, want dat stond van in het begin al als een huis: een kwalitatieve cd met bijhorend boekje met uitleg over de bands die op het album staan. Op deze vierde editie vind je weer een lekkere mix van allerhande heavy metal en subsoorten, van jonge nieuwe bands en iets langer bestaande bands. En zelfs van bands die niet meer bestaan. 

Wij waren meteen aardig onder de indruk van de hoogstaande muzikale kwaliteit van de bands en vlogen al thrashend en moshend door de kamer op de tonen van het Antwerpse Objector, dat met Vengeance (Will Be Mine) in een viertal minuten laten horen dat er na Slayer echt nog wel een alternatief is. Door Pandemonic krijgen we industriële sci-fimetal voorgeschoteld in het Oostends met Stroatenoajer. En ook die weten wij best te smaken. Bekijk hieronder zeker ook de bijhorende clip. Er zal je meteen één en ander duidelijk worden. 

Met Crossfire en Breathless staan er twee monumenten op deze verzamelaar. Twee bands die spijtig genoeg de tands des tijds niet doorstonden. Het Genkse Breathless bracht in 1985 een klassiek (speed)metalalbum uit met duozang. Gelukkig werd het debuut in 2021 door een Duits metallabel terug uitgebracht. Crossfire is misschien zelfs nog bekender. Na een reeks shows met Raven en Accept, wisten de Aalstenaars met debuutalbum ‘See You In Hell’ de verwachtingen in te lossen, maar na een kleine tien jaar was hun liedje uitgezongen. Gelukkig brengt het Vinyl Invasion-label eind dit jaar het debuutalbum opnieuw uit. 

Warm werden we ook van de melodieuze metal van Cult Of Scarecrows, die recent nog terecht mochten openen voor het zweedse Candlemass, en het project van de Nederlandse zanger-bassist Rick Van Heuzen, RVH Project, met klassieke hardrock. En dan hebben we nog niets gezegd over al die andere bands. We raden je dan ook ten sterkste aan je dit kleinood aan te schaffen. Dat kan via de shop van café Hell

Fans van deze reeks kunnen op de twee oren slapen, want er wordt al gewerkt aan verzamelaar nummer vijf. En als alles meezit, komt er binnenkort ook een internationale verzamelaar uit op het label van Hell. Wij kijken er alvast naar uit. 

2 juni 2022
Bert Gysemans