Various artists - Project OO

Touched Music

Project OO

The Future Sound Of London, Scanner, Plaid, Locust (aka Mark Van Hoen),… Gretig verder aan het lezen? Dan ben je allicht een even grote fan van jaren-negentig-intelligent-dance-music als Gertje uit Mechelen. Want die ziet zijn muziek onder artiestennaam The Mental Attack (of ook wel Doorchaser) plots tussen zijn grote helden staan. Op een heuse vijfdubbele cd voor het goede doel zelfs!!

Al heeft het ook een klein sinister kantje. Want The Tree Of Hope is in feite een geldinzamelproject voor de heel erg zieke, zevenjarige Oona Dooks, dochter van sample goeroe Chris Dooks. Een niet erkende hersenaandoening en vele tests maken het leven voor zowel kind als ouders (financieel) ondraaglijk. En wie zou dan niet zijn steentje bijdragen? Laat het dan ook een label met naam, Touched Music, zijn die het initiatief neemt om dit grootse fundraisingproject op te starten, wat dus leidt tot een kleine zestig artiesten / songs / bijdragen!!!

Laat ons dus niet op details ingaan of de plussen of minder-plussen bespreken. Belangrijkste boodschap is dat er voldoende doordacht, emotioneel doorvlochten en tot in de puntjes afgewerkt ambient-, idm- of downtempo kruim is om uren te kunnen genieten. De grootste constante zijn de samples van kreten, geluiden, vertelsels van Oona zelf, die tussen al deze elektronische spitsvondigheid de kinderlijke, menselijke onschuld verbeelden. En die krijg je via een frisse dosis digitaal gehobbel, toetsenfrivoliteit of samplegekte meer dan vijf uur lang op je bordje. Soms dromerig, soms kinderlijk speels.

Laat ons wel even focussen op de bijdrage van The Mental Attack, die wat ons betreft met geheven hoofd tussen zijn helden mag staan met Un Deux Trois Un Jeux Pour Oona. Hobbelige speeltuinsamples, een zoemende ondermelodie en glijdende sfeerklanken versus een opgewekte tokkelmelodie geven dit immer beweeglijke nummer zowel de technische finesse als fris creatieve aanpak die in deze verzamelaar thuis hoort. En de potten- en pannengeluiden die je erbij krijgt, zijn allicht spek naar de bek van kleine Oona.

Andere frappante momenten:

Monoform aka Craig Howell heeft een fantastische doezeltrack gemaakt met 3D-sound en “mom, dad”-samples die de spirit van B12 of de oude Autechre levendig houdt. De meer onrustige geesten krijgen ook een dosis AFX-achtige drillpuddingdrukte dankzij de Deense DrØn. En de wegdromers krijgen van Milieu een twaalftal minuten minimale druppels en musgetsjirp in een misschien iets te leeg Birch Park Sunbeam. En met titels als Little Fighter (Chevron – knallende drum’n’bass), Oona’s Playground (DF Tram) of GOona Be Okay (Moshonsensu) worden natuurlijk automatisch punten gescoord.

Tenslotte willen we nog even toefluisteren dat de grote namen die deelnemen aan dit monsterproject niet noodzakelijk ook de leukste en kwalitatief sterkste bijdragen aanleveren. Al vermelden we natuurlijk graag dat het hier om de allerlaatste 808 State-track gaat van wijlen Andrew Barker (snif). Enkel Scanner sleept ons wel helemaal mee in het onderhuidse, duister zwevende Off The Bench And Flying High. Maar dat is natuurlijk nog leuker. Er is hier obscuur talent zat aanwezig. Én het gaat om een hoger doel dan dat. Dus draag ook een (digitaal) steentje bij. Je zal er geen spijt van hebben.

Je kan je dit kleinood hier aanschaffen: https://www.treeofhope.org.uk/one-small-step-oona/

10 december 2021
Johan Giglot