Various artists - Orbital Plains & Passenger Trains Vol. 1

Serein

Welkom op onze vlucht naar hogere sferen. Leun achterover, ontspan en geniet van wat komen gaat. Het weinig gekende, gespecialiseerde Britse label Serein, neemt u met plezier mee op zijn trip naar diverse verre universums, stuk voor stuk vertegenwoordigd door prachtige ambientparels.

Orbital Plains & Passenger Trains Vol. 1

U heeft trouwens geluk. Toevoegsel “Vol. 1” doet vermoeden dat van ‘Orbital Plains & Passenger Trains’ in de toekomst meerdere, geestesverruimende reizen mogen verwacht worden. Maar u bent er dus als eerste bij.

Opzet van de mensen van Serein, is om de fantasie optimaal te prikkelen en het muzikale blikveld te verruimen. Dat doen ze aan de hand van vijftien muzikale ambassadeurs van over de hele wereld, die hun volledige, neoklassieke ambientmedewerking verlenen.

En dat doen ze elk op hun eigen manier en met eigen overtuiging. Grote constante: geen frappante beats, dissonante of storende geluiden maar wel dromerige sferen en zachte harmonieën. De Duitse hedendaagse componist Otto A. Totland doet dat -per uitzondering- tot tweemaal toe met een warme en sierlijke pianopromenade, terwijl de Amerikaan Benoit Pioulard met zijn Alogia voor een fenomenaal hoogtepunt zorgt met langzaam wentelende, ijle scapes en een haast ontastbare elfenmelodie.

Mag het duidelijk zijn dat dit album vol kwaliteitsambient een katalysator is voor introverte stiltemomenten? De Canadees Segue verwoordt het met zijn fraai opbouwend Frozen (die onderkoelde ritmiek!): dit is een rasechte winter-genietplaat.

Slechts twee keer hoeven we de wenkbrauwen te fronsen, wat goed uitkomt (we hebben er ook maar twee). A Lightless Volume Of Water blijkt een volledig gewichtloze, ijle sfeer te bevatten, een minimalisme zonder melodie. Het duo Colorlist zorgt dan weer voor een lichte luchtzak in de stratosfeer met zijn uitgerafelde, wilde, live drums en grommende baslijnen in iets wat enkel kan omschreven worden als abstracte sfeerjazz. Dan liever de logge post dubstepambient met Gregoriaanse gezangen en dunne fonkelmelodieën die bewijst dat Strië niet bang is voor een extra creatieve toets.

‘Orbital Plains & Passenger Trains Vol. 1’ is zonder enige twijfel een "mindblowing" compilatie, die zijn verzameling van minimale sfeermuziek erg ruim opvat. Dat houdt de plaat erg boeiend en scherp. Check zeker ook eens de speciale website van dit album, waarbij achter elk cellofaantje van een tranquilizer (een beetje een vreemd artwork) een ander geluidsfragment schuilt en die dus een ontdekkingstocht op zich inhoudt. Laat maar komen, die sneeuw.

2 oktober 2016
Johan Giglot