Various artists - Made to Measure Vol. 47 – Fictions

Crammed

Made to Measure Vol. 47 – Fictions

Deze opmerkelijke en avontuurlijke verzamelreeks begint stilaan een monsterstatus aan te nemen. Label Crammed bracht in de jaren tachtig en negentig componisten uit het neoklassiek, avantgarde en ambient landschap ertoe om muziek te maken voor optredens, multimedia, soundtracks, … kortom een groter praktisch nut (dat meestal niet werd toegepast). En wat zijn wij blij dat zo’n kwarteeuw later de draad voor deze serie terug werd opgepikt. Voor nummer zevenenveertig (!) werden zelfs acht vooraanstaande artiesten benaderd om elk een unieke compositie aan te leveren.

Dat zijn binnen het wereldje van hedendaagse neoklassieke ambientmeesters niet de minsten. Kaitlyn Aurelia Smith opent met de modulaire Buchla-synth en vervormde stem. Water kabbelt, borrelt en murmelt en dat benadert de Amerikaanse prima met samples, metallofoonmotiefjes, verknipte toetsen en repetitieve structuren. Een mooie sfeerprent als opener.

Maar de meeste van deze acht tracks gaan verder. Zo vervolgt het neoklassiek gestoelde, Griekse KRANKY-boegbeeld Christina Vantzou met een minimaal belevingsavontuur van veldopnamen, klarinet, piano en tovergeluiden in verschillende episodes. Wij maken er een zelfverzonnen verhaaltje bij van een diefstal in een kunstgalerij, waarbij de dief zo ontroerd wordt door de schoonheid van het werk, dat hij het schoorvoetend terugplaatst.

In feite verdienen elk van de artiesten op deze verzamelplaat het nodige krediet. Stubbleman die sfeertrompettist Nils Petter Molvær inschakelt voor een freewheelend en mysterieus stuk. Of Luxcretia Dalt, Camille Mandoki en Martias Aguayo die een Columbiaans-Mexicaans-Chileens triumviraat vormen in een soort van ritmecaroussel met etherische zangflarden. Of Benjamin Lew en Steven Brown die na meer dan dertig jaar nog eens samenwerken. Wat ons betreft is de zeven minuten lange, gezamelijke live improvisatie en droompromenade van piano en saxofoon tegen een achtergrond van vervormde kikker- en krekelgeluiden en broeierige jungleklanken misschien nog wel het allermooiste op dit album.

En nu we toch de wereld afschuimen: laten we eens kijken naar de bijdrage van Inne Eysermans van ons eigenste Amatorski. Met een erg minimaal Blue creeert ze een bevreemdende, lange wenteldrone van een kleine drie minuten vol achtergrondgeluiden en douchefantasieën.

Wat een pracht van een verzamelaar en geluidsavontuur is dit!?! Alle tracks zijn op maat gemaakt voor deze plaat en draaien rond woordloze fictie of de fantasie van zowel de creators als de luisteraar. Wij zijn überfan en durven zelfs al voorzichtig richting 'Made To Measure vol. 50' denken.

24 november 2022
Johan Giglot