Various artists - Lefto Presents: Jazz Cats

Sdban Records

Lefto Presents: Jazz Cats

Is jazz oubollig? Hebben we geen goede jazz in België? Think again! Op 'Jazz Cats' selecteerde onze favoriete dj (LeFtO, dus) grootse en hippe jazz van eigen bodem. Je hebt dus geen excuus meer om er niet naar te luisteren.

 

Wie is er beter geschikt dan dj, muziekkenner en smaakmaker LeFtO om een kleurrijke compilatie vol spannende muziek uit de grond te stampen? Juist, niemand. Al jaren is LeFtO, bekend van zijn wekelijkse show op radiozender Studio Brussel, voorvechter van alle muziek die niet in de mainstream terechtkomt. In zijn documentairereeks 'LeFtO In Transit' nam hij ons nog mee naar de undergroundscene van steden als Londen, Los Angeles en Seoul, op ‘Jazz Cats’ is het de beurt aan de Belgische jazzscene. Want ja, die leeft!

Toch willen we u waarschuwen: deze compilatie bevat niet de jazz uit het verleden, maar de jazz van de toekomst. Erg verwonderlijk is het dan ook niet dat de heren van STUFF. hierop te vinden zijn, de paradepaardjes van de Belgische avant-garde, die de jazzvibe allesbehalve schuwen. Ook SCHNTZL, Steiger en De Beren Gieren krijgen een plaatsje dankzij hun inspirerende mix van jazz, funk, elektronica en wie weet wat nog allemaal.

Maar LeFtO zou LeFtO niet zijn, als er geen minder prominente namen aanwezig waren. Met nummers van Glass Museum (lekker obscuur en melancholisch), Compro Oro (uiterst zinnenprikkelend en sexy), Collective Conscience (rijk en intens) en Madame Blavatsky (we kampen nog steeds met waanvoorstellingen sinds Steak In The Neck) lijkt de toekomst van de Belgische jazz verzekerd.

Op het einde van deze compilatie weet je alvast dat jazz meer is dan Louis Armstrong en dat je allesbehalve ver moet zoeken om een leuke, innovatieve en onconventionele jazzplaat te scoren. Support your locals, zeker als ze zo goed zijn.

9 oktober 2018
Jeroen Poelmans