Various artists - JAG 25: Join The Ritual

Jagjaguwar

JAG 25: Join The Ritual

Het opmerkelijke label Jagjaguwar (voor de fans: verwant aan andere grote Amerikaanse indielabels Secretly Canadian en Dead Oceans) bestaat vijfentwitng jaar en dat mag geweten zijn. Gedurende het hele jaar verwent het label de fans met nieuwtjes en snoepjes van huisartiesten. Eind september krijg je de verzamelaar ‘Join The Ritual’ op je bord, een duidelijke sneer en knipoog naar de Dungeons & Dragons-wereld waaruit stichter Darius Arman het idee haalde om een platenfirma opte richten. Maar er is meer.

Het label vroeg de huisartiesten immers om  een vertolking te maken van songs die de stijl van de platenfirma beinvloedden. En dan kom je op zaken als Bruce Hornsby, die Dinosaur Jr. onder handen neemt. Of Jamilia Woods die een mooi intieme versie van Tracy Chapmans Fast Car neerzet. Dat laatste is trouwens, naast R.E.M.'s Nightswimming, het enige echte herkenningspunt voor het brede poprockpubliek. Tenzij je je het fantastische The Concept van Teenage Fanclub nog herinnert, waar Pink Mountaintops gedurende bijna zeven minuten een even slepende als zweverige, akoestische versie van neerzetten.

Los van de kwaliteit nog even. Deze compilatie spreekt zowel fans van Jagjaguwar aan als muziekliefhebbers die graag de platen afstoffen van Amerikaanse indierockbands uit de jaren negentig als Built To Spill, Stereolab, Smog, Slint, Low, Dinosaur Jr , ... En daarmee heb je toch een fraai stukje namedropping op je bord.

En dan nu de vertolkingen. Tracks, die we graag naar voren schuiven, zijn de sobere huiskameropname van Angel Olsen die met haar hoge stem en enkele basisakkoorden op orgel Cold Blooded All Times van Smog inzingt. Of de streelzachte Fast Car, waarvan we al spraken en waarmee we bijna in slaap gewiegd werden. Of S. Carey die al even hoog en broos LowWeight Of Water in minimale stijl omzet. En je moet ook zeker eens luisteren naar het door elkaar gebrabbel, fragmentarische canonstructuur, spoken word, psychedelisch geneuzel van They Hate Change met de rechtdoor dravende Stereolab-vertolking. Te gek en leuk voor woorden. (Vangen we nu ook ergens iets op over Billie Eilish?)

Ach, we hebben wel elf keer genoten, omdat elke Jagjaguwar-artiest hier echt de eigen stijl behoudt en niet zomaar werkt naar de letter van het origineel. En zo kan iedereen ook de eigen favoriete artiest op deze compilatie naar voren schuiven. Gelukkige verjaardag, Darius en co! De wansmakelijke Dungeons & Dragons vergeven we jullie.

24 september 2021
Johan Giglot