Various artists - In Order To Dance 4.0
R&S Records
Schuldbekentenis: door een foutje van de postbode kregen we in de jaren negentig de dubbel-cd ‘In Order To Dance 5’ in onze brievenbus gestoken. En zo maakten we per toeval kennis met de grote elektronicahelden van die tijd: van de doezelambient van Biosphere, de idm-beats van Aphex Twin, de deephouse van The Source Experience tot de geschifte beathops van Mike Paradinas' µ-Ziq. En dat bleek dus allemaal werk van het Gentse R&S Records, epicentrum van de progressieve dancemuziek. Het logo van het van Ferrari geleende steigerende paard staat sindsdien in ons geheugen getatoeëerd.
En hoewel de Gentse basis na een tijd van bezinning en omkeer verruild is voor een R&S studio in Londen, blijft dat progressieve kantje nog steeds overeind en doen Renaat Vandepapeliere en Sabine Maes nog steeds heerlijk hun eigen ding. Veertig jaar lang inmiddels. En daarom krijg je zo’n drie decennia na vorige In ‘Order To Dance 6’-compil opnieuw een bloemlezing van de crème de la crème van het label bij versie 4.0. (van veertig jaar dus).
Een waaier die vertrekt vanaf de stompende spacerobot-breakbeat-acid-opener van Hyphen, die oproept tot “Make love and you will be free”, gaat over slepende triphopcore van Nphonix & Matrika tot futuristische bass music (Vroom). Inderdaad, hippe en fancy termen voor hippe en fancy elektronische muziek. En soms durft deze compilatie ook echt te verrassen. Zo gaat Subject 13 keihard en droog aan het rappen in een oldskool hiphoptrack (Dripping Sauce). En Saytek presenteert een heuse livetrack van acht heerlijke minuten vol dubecho’s en deephousebeats: een prima visitekaartje om eens te gaan feesten als de Oekraïner achter de decks staat.
Want dat is natuurlijk wel weer een feit: ondanks de titel van deze reeks, is dit grotendeels luistermuziek waarop je eventueel ook zou kunnen dansen (maar dan allicht in hoekige, spastische bewegingen). Dit is te verfijnd voor een raveparty of discotheek – tenzij je technoknaller Something Flash van Insider erbij neemt. En dat is natuurlijk een gigantisch compliment. En wat de liefhebber ook graag zal lezen: het merendeel van de dertien tracks op deze 4.0. jubileumplaat valt in de categorie idm of ambient techno, de stijl die R&S en sublabel Apollo begin jaren negentig op de wereldkaart zette. En om dat nog wat te staven, werden bij de meeste tracks ook speciale, "spaced out" videoclips gemaakt.
Gelukkige verjaardag dus, Renaat en Sabine. Jullie hebben alweer een knaller van een danceverzamelplaat aan de collectie toegevoegd. We probeerden hard om een zwakke muzikale schakel te vinden op ‘In Order To Dance 4.0.’. Onze missie mislukte.