Various artists - Gabriel Descending - OST

Wool-E Tapes

Gabriel Descending - OST

Multimediatijd. De soundtrack bij kortfilm ‘Gabriel Descending', een paranoïde verhaal over een volledig in zichzelf levende conciërge die in gevecht gaat met de buitenwereld, wordt door Wool E Tapes uitgebracht op 100 gelimiteerde muziekcassettes. Voor zowat driekwart van de bijdrage zorgt Club Mayz ofte Matthias Yzebaert, een vertrouwd producer in de Wool-stal die van duistere minimal wave tot blitse Italodisco zwerft.

De rood doorbloede hoes met schreeuwend sujet als wikkel zegt voldoende: dit is geen muzikaal pretreisje. Deze soundtrack past mooi bij het thema van de kortfilm van Gabriel Deprez en goochelt dus met een cocktail van bevreemdende minimal ambient, industrial en dark elektro. Enkel al de onsamenhangende, beangstigende gevoelstermen die Rosa Anschütz in Rigid scandeert terwijl metalige scapes en geloopte industriële ritmes toenemen, werkt erg beklemmend. Tot zelfs paranoïde.

En zoals het een goede soundtrack betaamt, hoeft sfeer niet altijd luidruchtig of opzichtig te zijn. Zo is een geheel van enkele koperblazerdrones en een diepe floortom voldoende om een Red Room vorm te geven. En wat nog meer qua sfeerschepping helpt: de narratieve passages die het verhaal omschrijven tegen een achtergrond van digitale klanken en geluidstapijten.

Zo laat deze tape niet los en blijft hij maar prikkelen, bijna even kort als de filmscore van Deprez zelf: negen tracks, verdeeld over een half uurtje muziek. Vaak erg ruw en rudimentair en met veel ruimte voor eigen invulling. Met een extra bijdrage van het Gentse artrockcollectief SHHT als iets dat een etiket als elektronische artpop kan gebruiken, beginnend met gesamplede canonzang en overgaand in een elektrokitsch artefact. Zeker een leuke ontdekking voor wie eens graag in de kunstige ondergrond duikt.

24 februari 2020
Johan Giglot