Various artists - Curses: Next Wave Acid Punk

Eskimo Recordings

Curses: Next Wave Acid Punk

Twintig jaar nadat The Glimmers op het Gentse Eskimo Recordings de ‘Serie Noire’ uitbrachten en hun licht (of eerder: duisternis) wierpen op het kruim van obscure, bijna vergeten new beat-, ebm- en elektrocultclassics van A Split Second, Grauzone, Executive Slacks en andere rauwe danssnoepers, mag een andere internationale producer hetzelfde huiswerk maken. Als boegbeeld van de zogenaamde dark discoscene nam de in Berlijn residerende Curses de honneurs waar. Het resultaat is een dikke driedubbelaar met - hou je leren broek vast – achtendertig tracks.

De Italiaanse producer en dj houdt niet van het woord “compilatie”, in dit geval. Hij spreekt eerder over een “muzikale autobiografie”. Lees: zijn reden tot bestaan, zijn roots, zijn basis. En dat is verdorie een solide basis!

Misschien beginnen met namedroppen? Yello, Front 242, A Split Second en Suicide komen we al wel tegen op de eerste van de drie schijven met subtitel “Classics” en op zowat elke docu of muziekverzamelaar die spreekt over “de roots van new wave, EBM en new beat”. Maar daar houdt het ook wel op. Schijf twee met etiket “Recent – Break A Sweat” of drie “Exclusives - Maximum Heat” gaat voor de niet-diepgewortelde conaisseurs binnen dit genre allemaal over nieuw te ontdekken parels. Dank u wel Luca Venezia aka Curses.

Over de feitelijke sound hoeven we u niet te veel uit de doeken te doen. Trage en gestage elektroritmes en scherpe synthesizermelodieën of scherende gitaarthema’s hakken met force majeur binnen en vragen – gebukt onder een heerlijk neerdrukkende sound – om de stereo luid te laten galmen. Liefst vanuit de betonnen kelder. Maar wie dacht zijn vleermuispak te moeten opzoeken, is eraan voor de moeite. Curses durft in de dark discoverzameling (of wave acid punk, welk etiketje je er zelf maar wil op plakken) evengoed een brug te slaan naar frissere elektropop en Italodisco. Deze brede muzikale bloemlezing zoekt dus voortdurend het kruispunt op tussen donker en licht. En tussen oud en vertrouwd en modern. Kies zelf maar wat je liefst hebt.

Dat mag instrumentaal, maar vaak ook met gezongen tracks. Waarin de mechanische en elektronische component wel liefst de menselijke factor domineert dankzij veel effecten of stemvervormers die keer op keer vet knipogen naar de dark eighties. En waarin natuurlijk een rauwe DIY-spirit en keiharde mechanische drums de gemeenschappelijke factor zijn.

Wat gaan we verder nog doen naast met klem aanraden om je deze fantastische muzikale biografie aan te schaffen? Enkele fantastische hoogtepunten aanhalen. Zeker te beluisteren en (her)ontdekken: BPM AM - Come To Me (Vocal Version), In-DVirgin In-D Sky’s, Moscoman Fernandez , Zakmina Viral News,  Tronik Youth Spirit Dancer of natuurlijk Discipline van de maestro zelve. Om van elk van de drie schijfjes even een hoogtepunt te nemen. Oh ja, en weet alvast dat uw muzikale gids ervoor opteerde om deze zwarte parels niet kunstmatig in elkaar te vlechten, maar ze gewoon los van elkaar af te spelen. Wat ons betreft een absolute meerwaarde!

4 juni 2021
Johan Giglot