Various artists - Belgian Nuggets 90s-00s Vol. 2

Mayway Records

Amper zes maanden na de goed ontvangen eerste editie pakt Mayway Records uit met het tweede volume van haar compilatiereeks ‘Belgian Nuggets 90s-00s’. Opnieuw werden twintig al dan niet vergeten belpopparels opgedolven en afgestoft. En weer vallen er voldoende ontdekkingen te doen om van een geslaagde verzamelaar te spreken.

Belgian Nuggets 90s-00s Vol. 2

 

Het intrigerende Constant (Raving) van het al even mysterieuze Sunday Afternoon Soundsystem ft Sue Daniels klinkt u mogelijk enigszins bekend in de oren, want het was aan het begin van deze eeuw zowaar een opvallend radiohitje. Diezelfde eer viel een decennium eerder ook Ten dans van De Legende te beurt: Nederlandstalige, theatrale pop ontsproten aan het brein van auteur Elvis Peeters (ex-Aroma di Amore).

Erg knappe, melodieuze indietronica (denk bijvoorbeeld Lali Puna) krijgen we van Paper Fox met Wonderful, makkelijk in het gehoor liggende electropop van Simi Nah (Je joue le jeu inGénu) en repetitieve, tegendraadse electrowave van Vive La Fête (Douze Novembre). Lunascape zorgt met het atmosferische Dream Scenario voor een mooi rustpunt. In dit nummer klinkt voormalig Hooverphonic-zangeres Kyoko Baertsoen bijna zoals Sinéad O’Connor in haar hoogdagen!

Qua hoogtepunten in het departement ‘luide gitaren’ opteren we ditmaal voor de onstuimige garagerock van De Bossen (G-Shirt), ruim twintig jaar geleden de allereerste band die een plaat mocht uitbrengen op het Kinky Star label. Ook Psychosomatic Heartcrush van Basics, I Wanna Lay My Head van Party At Vanzetti’s (de band van Bart Vanneste, tegenwoordig beter bekend als Freddy Devadder) en de melodramatische postpunk van Confuse The Cat (The Deepest Blue) gooien hoge ogen.

De tracklist wordt verder aangevuld door songs van Barbie Bangkok, Dead Man Ray, het Waalse Piano Club (met zangeres Catherine De Biasio, tweelingzus van Melanie), The Germans, Black Shark, Sugar Kane, een filmische instrumental van Delavega, Red Elmo en Stuffed Babies On Wheels. En met de donkere, gelaagde indierock van Mauro Pawlowski & The Grooms (The Unreachable) als machtige apotheose ligt onze conclusie voor de hand: voor de verzamelaar der verzamelaars onder u is deze ‘Belgian Nuggets 90s-00s’ al na twee delen uitgegroeid tot een gewild hebbeding voor de platencollectie.

 

25 juni 2018
Jan Vael