Vanished Souls - Vanished Souls

Frozen Records

Echt veel informatie geven de Vanished Souls niet graag vrij via het wereldwijde web. We noteren graag dat het Franse kwartet DriX (gitaar, zang en launchpad), Svein (gitaar), Wil (bas) en Julio (drum) zich laat inspireren door prog- en zweefbands als Pink Floyd, Sigúr Ros of Archive en hun tweede, titelloze plaat er gekomen is dankzij een crowdfundingsactie onder de fans. En wat zijn wij daar blij om! Want het zou wel eens goed kunnen dat we in de volgende financieringsronde mee in de buidel tasten.

Vanished Souls

Als er zoiets zou bestaan als de term “intelligente pop”, dan gaat het hierom. Denk even aan Radiohead ten tijde van ‘In Rainbows’: net buiten het bereik liggende songs met een akoestische basis maar een veelgelaagde onderbouw van sfeerelementen, een gloomy en mysterieus gevoel en wat eigenwijze onvoorspelbaarheid. Maar tegelijkertijd erg harmonieuze melodieën en een warme, aangrijpende frontzang. Deze muziek grijpt je vast en laat niet meer los.

Neem even het mooi openbloeiende My ROM: wat dramatisch, met smekende ondertoon en (digitale) strijkers en blazers. Of een song als Nauseous, met zijn canon-achtige cirkelzang. Net als je denkt echt mee te zijn, gooit Vanished Souls het roer even om en schakelt een versnelling hoger of lager. Intimiteit en grandeur komen zo dicht bij elkaar te liggen, net als de akoestische songbasis zich met een lasagne van elektronische lagen verzoent. Van vrij stoere triphop (Am Your Shadow) tot een dromerig, wat ijl centrum van deze plaat waarin beats plots niet meer hoeven (Between Us And Everything / No Suffering). Die laatste zorgen er misschien voor dat dit titelloze album even dreigt weg te glijden, maar veroorzaken wel een stevig contrast wanneer plots een uptempo beat explodeert in een fel 3:42, waarin de woorden “this world is going to an end” centraal staan.

Want laten we duidelijk zijn: onder deze plaat van sfeer en beleving schuilen enkele pittige maatschappelijke statements. Misschien nog het duidelijkst is de bewoording van het sterke Shame: “it’s a shame for America” – “lying is so easy, so easy. Shhhh shut down your tv!” Meteen een stevige sneer richting de nieuwe politieke term “fake news”. Dus ja, we houden hem nog even, deze ‘Vanished Souls’, en raden u aan hetzelfde te doen. En alvast enkele nikkeltjes opzij te leggen voor de jongens hun volgende crowdfundingrondje.

30 juni 2018
Johan Giglot