Van Dik Hout - Één Nacht Eeuwigheid

Agents After All

Één Nacht Eeuwigheid

Vijfentwintig jaar geleden bracht een band uit Den Helder een eerste single uit: Stil In Mij. Die band is Van Dik Hout. Het werd een dikke hit, meerdere malen terecht uitgeroepen tot beste Nederlandstalige liedje ooit. En de titel vond zelfs de weg naar de dikke Van Dale. Het was slechts het begin van al het moois dat de band ons de volgende jaren zou geven. Vijfentwintig jaar later laat Van Dik Hout de muziekharten nog steeds sneller kloppen. Met het nieuwe album 'Één Nacht Eeuwigheid' bijvoorbeeld, het eerste album zonder oorspronkelijk drummer Louis de Wit. Voor de opnames nam de band live muzikanten Oscar Kraal (drums) en Patrick van Herrikhuyzen (toetsen) mee de studio in. Een filmpje van Vorjaar vanuit de studio liet een geïnspireerd Van Dik Hout zien. En zo klinkt 'Één Nacht Eeuwigheid' ook.

Begin dit jaar gaf Van Dik Hout al de titelsong als eerste single vrij. Dat is ook de opener van 'Één Nacht Eeuwigheid': een sterk, krachtig en melodieus liedje dat opent met een subtiel bombastische drumbreak. De gitaarriff en de overgang van couplet naar refrein is fenomenaal. We zijn geneigd nu al de repeatknop in te drukken, maar voor we het weten komt Goud Uit Het Niets de speakers uit knallen. Dynamische en krachtige drums en op bluesrock leunend gitaarwerk duwen de coupletten naar een refrein dat de intensiteit heeft van goede seks. Wat! Een! Song!

De eigen liedjes op 'Één Nacht Eeuwigheid' zijn van zeer hoog niveau, maar je vindt er ook twee vertalingen van Engelstalige liedjes van even hoog niveau. Ze zijn zo goed gearrangeerd en vertaald dat je in eerst instantie denkt dat ze uit de koker van Van Dik Hout zelf komen. Er is het reggae-achtige Een Greep Naar Het Geluk, een vertaling/bewerking van rapper Kid Cudi's Pursuit Of Happiness. Luister voor de gein eens naar het origineel. De tweede is Zomaar Val Ik, een cover van Falling Slowly van Glen Hansard en Markéta Irglová. Van Dik Hout schakelde Elske DeWall in voor het duet. Prachtig!

Eveneens prachtig is Werken Aan Het Wonder, de derde single die het album voorafging. De uptempo drumbeat stuwt het liedje lekker voort, terwijl het subtiele en gelaagde gitaarwerk zorgt voor mooie rust. Even indrukwekkend gitaarwerk horen we in het akoestische pareltje Een Oog Voor Verloren Zaken. Het Nick Drake-achtige tokkelwerk en de korte, instrumentale passage voor het laatste refrein zijn zo godsgruwelijk mooi dat het kippenvel in ons T-shirt te zien is. Zolang De Muziek Nog Klinkt sloot al een paar jaar lang vele concerten van de band af en rondt ook 'Één Nacht Eeuwigheid' af. Het is een prachtige pianoballade, die eindigt met een bloedmooi en emotioneel geladen outro.

'Één Nacht Eeuwigheid' is een knap album met een kop en een staart dat ondanks het gevarieerde geluid klinkt als een coherent geheel; een indrukwekkend werkstuk waar de band enorm trots op mag zijn. Wij zijn hen er alvast dankbaar voor, want zolang Van Dik Hout de liedjes maakt, luisteren wij ernaar en sluiten we ons even af van alles.

24 december 2019
Gregor Dijkman