Unit8 - Unit8

Eigen beheer

Unit8

Met een band als Unit8 kan het moeilijk mislopen. Dit zijn vier veteranen uit Northumberland die weten hoe ze liedjes moeten schrijven, hoe ze de spanning kunnen opdrijven en hoe je buiten de lijntjes kleurt zonder de focus van je song uit het oog te verliezen. Het resultaat is een titelloos debuut dat naar meer smaakt.  

 

Dit is muziek vol bekende elementen met een voor progressieve begrippen beperkte reikwijdte. Het klinkt verademend en staat zeker niet bol van pretenties. Soms is het te beperkend, zoals in I Feel Fine, hoewel de band ritmisch veel goedmaakt. De suggestie van moderne progrock blijft in stand door de speelsheid en de creativiteit van de arrangementen. Opener The Right Choice is hier met zijn respectabele zeven minuten meteen een fraai voorbeeld van.

De tien liedjes zijn goed en met liefde voor de muziek gespeeld. Maar "virtuoos" spelen is niet de ambitie. Wel zoekt de groep, als het even kan, het maximale effect binnen elke vierkante millimeter, zoals in het instrumentale Sinister Knitwear. Het is een illustratie van het intelligente samenspel tussen bassist Dave Coates, gitaristen Paul Gee en Kris Popat (die doubleert op toetsen) en drummer Frank Hockney.

Of men zoekt het kleine drama op in Self Isolation en Growing Old. Het eerste scoort met een ironische kwinkslag richting de coronaperiode, het tweede met het uptempo in de tweede helft. Die laatste truc herhalen ze in Wanting More, Might As Well en Remember en dat doen ze steeds met overtuiging. Nergens krijg je het gevoel dat ze op automatische piloot spelen.   

Paul Gee heeft een aangename stem waarmee hij ook popmuziek voor een breder publiek zou kunnen maken en misschien zelfs een hitje scoren. Unit8 verdient in elk geval een groot publiek. Alles klopt, de sfeer zit goed en de composities zijn boeiend genoeg om een tweede en een derde keer te beluisteren. De groep krijgt het predicaat neo-prog, maar eclectische prog is een accurater omschrijving, ofschoon de invloeden er nergens dik op liggen. De cd kun je aankopen op Bandcamp.

19 april 2023
Christoph Lintermans