Uniform - The Long Walk

Sacred Bones Records

The Long Walk

Als je door ‘Perfect World’ of ‘Wake In Fright’ al hopeloos omver werd geblazen, kan je maar beter niet te lang stilstaan bij deze derde plaat van duo Uniform. Want vaste Sacred Bones-programmeur en producer Ben Greenberg (The Men, Zs) en brulboei Michael Berdan hebben versterking ingeroepen van noisedrummer Gregg Fox (Liturgy, Guardian Alien) om de explosieve livesound nog meer op te kloppen. Beware!

Kwestie van stevig omverduwen dus. Acht keer op rij gaat ‘The Long Walk’ qua ronkende noise in het donkerrood. Versterkers die niet op tien of elf opengedraaid worden, maar tot de twaalf. Doorheen die zwaar schurende herrie, mag de vervormde stem van een tierende Berdan nog wat extra mokerkracht veroorzaken. En daarmee zorgt Uniform voor postpunk-industrial in zijn felste vorm.

Grappig genoeg komt het verrijkte geluid van de groep niet minder “uniform” over door de komst van een livedrummer. De alles overstelpende wall of sound van zwaar ingedrukte distortions zuigen de aandacht van het drumwerk grotendeels weg. Wanneer Transubstantiation dertig seconden lang kalm begint met een verwachtingsvolle hartpulsbeat, zijn de vier volgende minuten weer golven van elektronisch gestuurde herrie, doorspekt met furieus roepen en scanderen – want van zingen is hier zeker geen sprake. Giftig gespuwde haatwoorden die muzikaal versterkt worden.

Aan variatie heeft Uniform dus niet gedacht. Acht keer op rij schuren, gieren en scheren is daardoor van het goede misschien net wat te veel, ook al komen daar af en toe enkele korte, gierende gitaarsolo’s bij. In de bijna zeven minuten tot moes slaande afsluiter Peaceable Kingdom speelt het trio even met een traag marcherend, wat militaristisch begin maar klimmen de heren op tot een speednoise die niet anders kan omschreven worden als een apocalyps van herrie. Intimiderend, loodzwaar en genadeloos rechtdoor walsend. Moest je er niet meteen genoeg van krijgen en extra hulp nodig hebben bij de frustratie in alweer die ellenlange dagelijkse file, Uniform heeft quasi tegelijkertijd een album uitgebracht met het sludgeduo The Body. Eveneens een mooie muzikale begeleider voor gitzwarte tijden.

5 november 2018
Johan Giglot