Under Eden The Savage Circle

Black Lotus Records
The Savage Circle
In 2000 zag Under Eden het levenslicht in de underground scene van Minnesota. Onstaan als trio maar inmiddels al met vier- maakten ze naam door hun strakke deathcore. Drie jaar na de oprichting van de groep werden enkele demo-opnamen gemaakt met als doel een contract in de wacht te slepen. Een goede zet zo blijkt, want Under Eden kan via Black Lotus Records zijn debuut "The Savage Circle" op onze aardbol loslaten.

Het is even verschieten als deze muur van geluid op je afkomt. De superstrakke basdrums furieuze drums in het algemeen eigenlijk- met vette gitaarlijnen erop slaan meteen in als een bom. Onnodig om te zeggen dat de mix van death metal en metalcore meer dan geslaagd is dus. Het keiharde beukwerk moet geregeld plaatsmaken voor een melodische uitval of een stukje cleane zang, en hoewel die zang niet van topniveau is, is het een welkome adempauze tussen al dat geweld. De screams en grunts zijn uitstekend uitgevoerd en dienen als kers op de taart van de anders al uitstekende muzikale basis. Ook krijg je af en toe een solootje te horen, dat meestal aan een adembenemende snelheid uit de snaren komt. In een genre dat snel vervalt in keihard rechtdoor spelen kan dit niet anders dan een waar genot zijn!

Under Eden mag dan wel geen 100% eigen sound hebben, alle elementen die ze in hun muziek verwerken zijn van een hoog niveau en de combinaties die ze maken hebben wel iets speciaal. Vooral de technische kant is opmerkelijk en kan je moeiteloos blijven boeien. Echt tot de top behoort deze band echter nog niet, maar met een debuut als "The Savage Circle" kan opklimmen absoluut geen probleem zijn. Er zit nog behoorlijk wat leven in death en metalcore!

November 8, 2008
Pieter Van Wezemael