Uncle Wellington - The Faster I Waltz, The Better I Jive

Vynilla Vinyl

Met ‘The Faster I Waltz, The Better I Jive’ presenteert Uncle Wellington zich aan het grote publiek. De titel is naast bijzonder aanstekelijk ook lekker cryptisch. De nummers blijken zowaar dezelfde eigenschappen te bezitten. 

The Faster I Waltz, The Better I Jive

Uncle Wellington is opgebouwd rond frontman Jonas Bruyneel en opereert vanuit Gent. De nummers op ‘The Faster I Waltz, The Better I Jive’ zijn niet voor een gat te vangen. Ondanks de persoonlijke minder heuglijke insteek van Bruyneels ziekteproces hinkelt ze heen en weer tussen theatraliteit, frivoliteit en melancholie.

Met de catchy single The Code heeft de band alvast een topsong in handen. Ook bij Studio Brussel hebben ze dit opgemerkt, want Uncle Wellington werd geselecteerd voor ‘De Nieuwe Lichting 2018’. Los van de eigenzinnige begeleiding is het hier vooral de soulvolle kloeke stem van zangeres Frie Mechele die met de pluimen gaat lopen.

Waves kan daar gerust een voet naast zetten met zijn bezwerende Oosterse toon, pompende ritmesectie, meeslepende vocals en prominente strijkers.

Minder opzwepend gaat het eraan toe bij aanvang van The Famished Road en de toon doorheen het ganse nummer blijft behoorlijk bits. Enkel de strijkers en een korte break kunnen voor enig tegengewicht zorgen.

Met het breekbare, ingetogen en van subtiel speelse violen voorziene Davoren wordt dit plaatje te te rusten gelegd. Zeven nummers en een half uur lang krijgen we op ‘The Faster I Waltz, The Better I Jive’ de diepste zielenroerselen mee in tekst en geluid.

Het grillige universum van Uncle Wellington slaat en zalft dus tegelijkertijd, maar levert dan ook interessante liedjes op.

31 oktober 2017
Patrick Blomme