Ufomammut - 8

Neurot Recordings

Voor u aan ‘8’ begint, moeten wij u waarschuwen: onvoorbereide zielen zullen besmet raken; uw kinderen zijn niet langer veilig; vergeet ’s avonds uw deur niet te barricaderen. En vooral: hoed u voor Ufomammut.

8

Het was een waarschuwing die we ooit op een liveplaat van Motorpsycho zagen staan: best niet aanraken indien niet vertrouwd met de band. En ze hadden zowaar nog gelijk ook. En de vergelijking met Motorpsycho is helemaal niet zo toevallig getrokken. Want ook Ufomammut heeft een hekel aan grenzen, lijntjes en andere afbakeningen.

Misschien heeft het te maken met het feit dat ze uit Italië en dus, net als Motorpsycho, niet uit Engeland of de VS komen. Maar vermoedelijk heeft dit waanzinnige, Italiaanse trio ergens onderweg een kortsluiting opgelopen waardoor ze steeds weer van de norm willen afwijken.

Is dit doom? Ja, maar… (Womdemonium). Is dit stoner? Ja, maar… (Core). Is dit een combinatie van die twee? Ja, maar… (zowat al de rest). En een eensluidend antwoord op die vragen geven is onmogelijk. Dit is Ufomammut, is het enige antwoord dat telt. En deze keer hebben ze er een stel synthesizers bij gehaald. Vrees niet: de heilige drievuldigheid van gitaar, bas en drums blijft de bovenhand halen, maar de luttele gaatjes die er in elke song zitten, worden steevast gevuld met synthgeluidjes, die nu eens rust bieden, dan weer klinken als lasers uit de volgende Star Wars-film (Prismaze).

O ja, voor we het vergeten: er zijn ook teksten. Niet dat iemand er ook maar een woord van verstaat. Vaak worden ze gebruld, maar komen ze toch amper boven de muziek uit. Soms (Fatum, Womdemonium) lijken ze van de bodem van een bubbelbad te komen. Maar eigenlijk doen ze niet eens ter zake en dragen ze enkel bij tot het grotere geheel.

Acht songs staan er op ‘8’ (waaronder ook het prachtig getitelde Warsheep). Ook al geen toeval, zelfs al moet je vaststellen dat het overgrote deel van die tracks eigenlijk bestaat uit minstens twee (en soms ook meer) delen. En bovendien worden al die nummers ook nog eens aan elkaar gelast tot één massieve brok energie, klaar om in een baan om de aarde gestuurd te worden.

‘8’ van Ufomammut is een verpletterende plaat. U bent bij deze gewaarschuwd.

3 oktober 2017
Patrick Van Gestel