Tyler Ramsey - New Lost Ages

soundly music

New Lost Ages

Tyler Ramsey, voormalig gitarist bij Band Of Horses, was voor dat tijdperk al begonnen aan een solo-carrière, maar sinds 2017 heeft hij daarop weer de volledige focus gelegd. 

Laat ons maar met de deur in huis vallen: 'New Lost Ages' is zeker een aanrader. De verzameling van een tiental tracks is goed voor een emotionele roadtrip, die van een regenachtige zondag overgaat naar een met zon overgoten vrijdagmiddag. Of zoals Tyler Ramsey het zelf prachtig verwoordt: "It is about the calm that follows the storm and it's about the dark clouds when they roll back in again."

These Ghosts vestigt meteen je aandacht op de oppeppende gitaar en geeft je het gevoel dat de zon door de wolken tevoorschijn komt. Toch blijft er een wolkje aan de hemel staan, want een perfecte dag zal dit niet worden. In dit nummer brengt hij het gevoel onder woorden wanneer je net uit een negatieve situatie bent gekomen, denkende dat alles weer op zijn pootjes terecht is gekomen, maar je er dan toch achter komt dat het een lichte kneuzing achtergelaten heeft. "The pain in your head is just the smoke from a fire that burned out a long time ago.".

In Fires wordt er geprobeerd uit de duisternis te treden en op te staan als een herrezen fenix. Instrumentaal geeft het de juiste vibe af om de weg naar het licht moeiteloos terug te kunnen vinden. Tegenhanger van dit nummer is Dark Dark Dark, waarin je onderweg naar het licht toch in een donkere wolk beland. Brede instrumentale onderdelen worden aan elkaar gehouden door korte, maar aangrijpende lyrics. 

Titeltrack New Lost Ages gaat over het loslaten van onschuld en het onder ogen zien van de realiteit van een samenleving die in verval is. Een samenleving, die weigert van koers te veranderen of zelfs maar in pauze te gaan. Het is zoeken naar hoop in dit alles. "Ik wil dat mijn kinderen deze wereld met verwondering en vreugde kunnen ervaren en niet het gewicht van onze fouten hoeven te dragen", legt hij zelf uit.

Ramseys kalme en rustgevende stem bezorgt je een vertrouwd gevoel en lijkt je te sturen door de toch wel zwaar emotionele teksten. De ratelende maar diepe drums, omgeven door galmende gitaren en her en der een viool, versterken het gevoel des te meer. Dit album is niet enkel muzikaal erg goed, het is ook een prachtige ervaring om te mogen beleven. 

18 februari 2024
Jordi Rijnders