Ty Segall - Whirlybird (Original Motion Picture Soundtrack)

V2

Whirlybird (Original Motion Picture Soundtrack)

We moesten er even de rekenmachine bij halen, maar sinds het titelloze debuut in 2008 (uitgebracht door John Dwyer van Thee Oh Sees) is 'Whirlybird' al de drieëntwintigste release van deze muzikale veelvraat uit Laguna Beach, Californië.

Ty Segall speelt zoals gewoonlijk ook nog eens bijna alles eigenhandig in zonder veel tussenkomst van derden. Wij noemen dat dan al vlug een “fenomeen”. En dan rekenen we er de drie platen met eerste groep Epsilons Of The Traditional Fools niet eens bij.

Maar 'Whirlybird' is een apart geval in het oeuvre van Segall, want het betreft de eerste soundtrack, die hij voor zijn rekening neemt. Hij maakte hem voor de documentaire van Matt Yoka over het echtpaar Zoey Tur en Marika Gerrard, stichters van de Los Angeles News Service, die in de eighties en nineties roekeloze en buitengewone exploten uitvoerden om nieuws te maken op een nieuwe, innovatieve manier. Denk dan aan de chaotische, doch historische beelden van de rassenrellen van 1992 naar aanleiding van de arrestatie van Rodney King of de achtervolging van O.J. Simpson.De broeierige muziek met hoge Krautrockinvloeden en hier en daar live soundbytes geeft al goed de intensiteit en dynamiek weer, waarmee het nieuws destijds werd gemaakt.

Het is iets dat Ty Segall erg goed ligt, aangezien hij eerder al kleine snippers mocht leveren voor film en video, maar dit is de eerste voldragen soundtrack, die hij in samenwerking met regisseur Yoka tot stand bracht. Muzikale sidekick Mikal Cronin zorgt voor enige assistentie in de vorm van de synth- en saxpartijen.

Wie op zoek is naar vintage Ty Segall-garagerock, zal die hier niet vinden. Maar hou je van spannende soundstrackgeluiden die bijna onwerelds aandoen bij een provocatieve documentaire, dan ben je hier aan het juiste adres. Geen hapklare brok, maar wie hongert naar een beetje elektronisch avontuur op Krautrockleest geschoeid, kan die honger hier absoluut stillen. 

18 maart 2022
Laurens Leurs