Trouble Agency - Suspected

None Records

Thrashmetal is van alle tijden. Natuurlijk hebben andere stijlen als gothic en deathmetal door de jaren ook heel wat aandacht opgeëist, maar mede dankzij diverse nieuwe lichtingen is de populaire en relatief toegankelijke thrash na vier decennia nog uiterst actueel.

Suspected

 

In België wordt de scene al een kwarteeuw gekleurd door Trouble Agency. En in zekere zin zelfs nog langer aangezien de band destijds verrees uit de as van voorgangers Cyclone en Decadence. Als één van de weinig overgeblevenen van die generatie vieren de Brusselse mannen hun zilveren jubileum met het nieuwe album 'Suspected'. Hierop probeert de band de klassieke stijl te larderen met nieuwe geluiden.

 

Het type thrash, waarin Trouble Agency het meest thuis is, wordt meestal omschreven als een soort crossover met hardcore; laten we zeggen een beetje in de hoek van Slayer. Dat is vooral terug te horen in die onmiskenbare, roepende zang die op 'Suspected' al vanaf het begin de aandacht trekt. Maar ook op het gebied van gitaarspel en songstructuren zijn er genoeg raakvlakken met Slayer om de nieuwe luisteraar zich direct thuis te laten voelen. Dat geldt voor de highspeed tracks, de minder snelle nummers en de nummers waarin beide soorten gecombineerd worden.

 

En juist dat veel op dit album voorkomende lagere tempo maakt deel uit van de vernieuwing. Dat pakt over het algemeen goed uit zoals met het donkerdere gitaargeluid op Sad, maar valt soms in het water. Laatstgenoemde track maakt ook pijnlijk duidelijk dat een wat al te geforceerde poging de vocalen aan de sfeer aan te passen niet het meest gelukkige idee was. Waar de uitbarstingen van energie uitstekend op hun plaats vallen in nummers over extremisme, desastreuze relaties of de kwetsbaarheid van gewone mensen in een grillige wereld, komen de zachtmoedig bedoelde raps ongemakkelijk en onzeker over. Ook verliest de band op het middengedeelte van de plaat zich af en toe in herhalingen en inspiratieloze passages.

 

Dat laatste is vaak van niet al te lange duur, want uiteindelijk komt men meestal weer met iets verrassends. Zo zit er in Tears Of Blood toch weer een vlot stuk en zijn er geregeld gitaarsolo's die niet onderdoen voor klassieke voorbeelden uit de jaren tachtig. Vul zelf daarbij uw eigen favorieten uit die categorie in. De finale bestaat uit de meer technische nummers And Then You Kneel en Banksters waar de energie weer vanaf spat.

 

Met 'Suspected' slaat Trouble Agency twee vliegen in een klap. Het doet een waardevolle bijdrage aan de canon van de Belgische thrash en laat meteen zien ook weer niet te veel in het vertrouwde te blijven hangen. Dat maakt dat een band na vijfentwintig jaar nog relevant is.

7 maart 2018
Tino Fella