Trond - Willkommen Im Unheil

Satanath records

Willkommen Im Unheil

Hiermee drukt Trond, het project van Tino 'Flutch' Tiele, een eigenzinnige stempel op het black metalgebeuren. 'Willkommen Im Unheil' is het debuut. Opvallend gegeven: de teksten zijn in het Duits en dat blijkt zelfs een enorme meewaarde te zijn.

Vanaf Im Herzen des Windes voel je aan dat Trond eigenlijk gewoon grasduint in heden en verleden van het black metalgenre. Op het eerste gehoor lijkt hij daar weinig aan toe te voegen, maar wie de plaat enkele luisterbeurten geeft, ontdekt toch een zeer subtiele, experimentele inbreng. Luister naar Die Jäger Werden Fleißig Sein of Zur Zeit Ohne Ende en voel de kriebels in je buik. De grote verdienste is dat Tiele dit allemaal in zijn eentje doet, zowel instrumentaal - een chaos van intensieve duisternis - als vocaal doet hij daardoor zelfs op een zomerse dag die duisternis neerdalen over de aarde.

De zwarte draad doorheen de songs zijn ritualistische soundscapes, die na een trage intro aan oorverdovende snelheid de trommelvliezen doen barsten, waarna de donkere melodie wordt overgoten met typische black metalscreams; screams die telkens opnieuw door merg en been gaan en een huivering doen lopen over je hele lijf. Die lijn trekt Trond verder door tot Die Großartigkeit Des Krieges, Mein Todloser Geist en Ausklang.

'Willkommen Im Unheil' is een overweldigende mix van langzame, middellange en zeer snelle stukken met een vocale aankleding die gaat van hoge screams tot melodieuze inbreng. Door dat alles in de eigen taal te brengen, is Trond uniek in het genre. Op de koop toe experimenteert Trond voortdurend met het genre, waardoor je van begin tot einde bij de les blijft. Voldoende zwartgeblakerde variatie dus om iedere black metalliefhebber te intrigeren. Ook wij lieten ons gewillig onderdompelen in de poelen van pure duisternis, die Trond ons tweeënveertig minuten lang voorschotelde.

5 september 2019
Erik Van Damme