Tritop - Rise Of Kassandra

Eigen beheer

Rise Of Kassandra

Tjonge, wat zijn wij blij met dit album! Zelden een debuut gehoord waar zoveel volwassen stijlbeheersing uit spreekt. ‘Rise Of Kassandra’ is een showcase, een proeve van bekwaamheid van de nieuwe Romeinse progband Tritop. Dit project van drummer-componist Ivo Di Traglia gaat terug tot 2016, maar werd pas jaren later aangevuld met een echte groepsbezetting inclusief lyricist Iacopo Di Traglia.

 

En wat een autoritair begin van deze plaat, hoe de intro van het dertien minuten lange titelnummer meteen al onze aandacht opeist. Oké, de door de Italiaanse jaren zeventig beïnvloede symfonische stijl is niks nieuws, maar het is allemaal zo vaardig gedaan en alles komt zo goed uit de verf dat het haast verbergt hoe slim en hoe rijk deze muziek gecomponeerd is.

Er zit ook veel durf in. Af en toe wordt er een bruggetje geslagen naar compleet andere genres. Zeker toetsenist Pierfrancesco Di Pofi trekt diverse registers open met futuristische en horrormotieven naast klassiek pianospel. Eveneens veel lef toont de geweldige zanger Mattia Fagiolo die bovendien in accentloos Engels intoneert en fraseert (kom daar eens mee om tussen die Italianen). Tegelijk zit deze band gelukkig nergens in een hoekje te freaken en behoudt men de focus.

Het zegt veel over de kwaliteiten van dit album dat ook in de kortere nummers Delighted Insanity en Island Of Servitude in geen enkel opzicht moeten onderdoen voor de spectaculaire hoekdelen. Toch is de afsluitende epic The Sacred Law Of Retribution het echte paradepaardje. Ruim drieëntwintig minuten glorieuze geluiden. Wij voorspellen het een gouden toekomst als moderne klassieker tussen Spock’s Beards The Great Nothing en Stardust We Are van The Flower Kings.

‘Rise Of Kassandra’ luistert als een pageturner met een chic stoffen ruggetje. De wervelende penseelstreken van dit zestal zouden wel eens maatgevend kunnen zijn voor alle elpees van Rock Progressivo Italiano die de komende jaren zullen verschijnen. Misschien een Cassandra-voorspelling, beste lezer, maar we spreken elkaar over Tritop zeker nog in de toekomst. Bestellen doe je op hun bandcamp-pagina.  

29 maart 2023
Christoph Lintermans