Torche - Admission

Relapse Records

Admission

Het Amerikaanse kwartet Torche wordt dikwijls in het hokje stonerrock, sludge of doom gestopt, maar eigenlijk klopt geen enkele van die etiketten voor deze band. Zeker niet na beluisteren van hun vijfde album 'Admission'. 

De band, die we destijds zagen op Desertfest zagen ter promotie van het vorige album 'Restarter', is ondertussen lichtjes gewijzigd: bassist Jon Nuñez verkaste naar gitaar en  Eric Hernandez (Wrong) werd aangetrokken als nieuwe bassist. Ze kenden hem al van vroeger, toen hij een keertje inviel tijdens een tournee. Deze twee maken naast zanger-gitarist Steve Brooks en drummer Rick Smith de dienst uit op dit album. Die line-upwijziging is niet onbelangrijk, want deze schijnbaar kleine wijzigingen hebben Torche zoveel energie gegeven, dat je zou denken dat dit een debuutalbum is en niet een vijfde langspeler.

Of het nu gaat om opener en knaller From Here of de rocker What Was of het staccato Reminder, het spelplezier spat er vanaf. We horen voor de eerste keer nieuwe invloeden in een aantal songs, want in aanloop naar de opnames van dit album stonden er regelmatig cd's van jarentachtigbands op in de tourbus en dat resulteert in een flinke scheut new wave, het best hoorbaar in het titelnummerdat zo van een oude Simple Minds-plaat zou kunnen komen.

Maar maak u geen zorgen: er wordt nog flink gebeukt ook. Het is immers geen toeval dat de band in het hokje sludge of doom werd gepropt. Luister maar naar Infierno of On The Wire en je begrijpt meteen waarom Torche samen met Red Fang en The Sword genoemd werd als redders van de harde Amerikaanse muziek. 

In ieder geval dit album is een knaller van een heel ander kaliber dan 'Restarter', dat, ondanks de titel, een vaag eind bleek te zijn eerder dan een nieuw begin. Neen, dan is 'Admission' toch meer een aanrader voor iederen met een hart voor hard.

Er valt heel wat te ontdekken en de band bewijst op dit vijfde album dat ze eigenlijk niet in welk hokje dan ook thuis horen. Gelukkig bestaan er festivals voor dit soort bands, want intussen werd bekendgemaakt dat dit vrolijke Amerikaanse viertal door gastconservator Emma Ruth Rundle toegevoegd is aan de line-up van Roadburn. En intussen staan ze ook in het voorprogramma van Russian Circles, wanneer die de nieuwe plaat komen voorstellen in Trix op 12 maart.

16 oktober 2019
Bert Gysemans