Too Slow To Disco - Various Artists

How Do You Are

Wist je dat The Doobie Brothers, Steely Dan en Toto samen verantwoordelijk zijn voor een subgenre? Wij vielen ook van onze stoel. En toch: het zijn de bekendste namen van wat smalend "yacht rock" wordt genoemd. In 2012 wijdde Tom Findlay van Groove Armada er een speciale Late Night Tales-editie aan: ‘Music For Pleasure’. Met de compilatie ‘Too Slow To Disco’ springt nu ook de Berlijnse DJ Supermarkt aan boord.

Various Artists

De term "yacht rock" zou verwijzen naar  de muzikale smaak van kapitaalkrachtige snobs, die ’s weekends  luierikken op hun jacht. Maar ook naar de aalgladde – en dus peperdure – productie van de muziek zelf. Je hoort meteen dat de bands en artiesten niets te kort kwamen: een arsenaal aan instrumenten? Een zonnige studiosfeer? Een hyperprecieze producer? Check, check en check!

“Late 70’s Westcoast Yachtpop you can almost dance to”, luidt de griezelig accurate baseline van ‘Too Slow To Disco’. En hoezeer sommige muziekfans er ook op neerkijken, compilaties als ‘Music For Pleasure’ en ‘Too Slow To Disco’ verheffen het tot een cultgenre. Terecht trouwens, want er zitten prachtige tunes tussen. Parels voor patsers, én voor muzikale schatgravers.

Steek je hand gerust op als je ooit al hoorde van Micky Denne & Ken Gold, van Don Brown of David Batteau (geen grap!). Maar veel zullen we er niet tellen, schatten we. Goed, want zo blijft er veel te ontdekken aan ‘Too Slow To Disco’.

Ons hart stond zowat stil toen we Neil Youngs Lotta Love voor het eerst hoorden in de versie van Nicolette Larson. De funky minisuite Do You Feel It? van de identieke Alessi Brothers dwingt ons keer op keer in de touwen. En Don’t You Know van Jammer "Miami Vice" Hammer – een Moog-festijn met een bijna-breakbeat – kennen we ondertussen van grofweg tweehonderd draaibeurten.

Niet alle nummers grijpen je meteen naar de keel. We denken spontaan aan Spaceship Earth van David Batteau.  Get It Up For Love van Ned Doheny figureert trouwens ook al op ‘Music For Pleasure’. In deze compilatie was een ander nummer – zoals The Devil In You – dus welkom geweest. Maar ‘Too Slow To Disco’ luistert extreem lekker weg. Het koppelt geweldige songs van reuzen als Fleetwood Mac (Sugar Daddy), aan verrassingen (Tony Joe White met I’ve Got a Thing About You Baby) en ontdekkingen (Photoglo met Steal Away).

Op de hoes van ‘Too Slow To Disco’: de Capitol Building in LA, met opschrift ‘Volume 1’. DJ Supermarkt is dus nog niet van plan om zijn jacht voor anker te gooien. Houzee!

3 augustus 2014
Fabian Desmicht