Too Noisy Fish - Furious Empathic Silence

Igloo Records

Furious Empathic Silence

Ooit heette jazz nog “jass” (slang voor vrijen) en was het de muziek waarmee de knellende banden van de moraal werden losgegooid. Daar wil Too Noisy Fish terug naartoe.

Pianist Peter Vandenberghe, bassist Kristof Roseeuw en drummer Teun Verbreuggen vormden ooit de ritmesectie van de jazzbigband Flat Earth Society. Ze jamden regelmatig samen in Gentse clubs en beslisten om Too Noisy Fish te vormen (een naam bedacht door Rosseeuw). Het drietal knipoogt nog altijd naar zijn oorsprong door in de albumtitels steevast te vertrekken van de letters F, E en S. De eerste heette ‘Fast Easy Sick’, de tweede ‘Fight Eat Sleep’ en nu is er dus dit ‘Furious Empathic Silence’.

Net als in de naam zit er in deze albumtitel een serieuze tegenstelling. Net zoals een vis onmogelijk luidruchtig kan zijn, kan de stilte moeilijk furieus zijn. En toch dekt de naam volledige de lading. Het ene moment gaat het trio volledig zonder remmen de bocht in en op de volgende track leveren ze de dromerige soundtrack voor een rustige zondagmiddag in de hangmat. Grenzen zijn er enkel om gesloopt te worden.

De nog redelijk behapbare single FID (Frederyk In Doubt) waarin Vandenberghe dartelt rond de steady beat van zijn bassist en drummer, wordt gevolgd door het met tegendraadse ritmes en basplukken doorspekte ambient klinkende FFS (Frequently Shaken Not Stirred). Daarna gaan alle lichten op rood met het stroboscopische swingnummer FUQ (Frequently Unanswared Questions) waarin de muzikanten elkaar de loef lijken te willen afsteken qua vingervlugheid om vervolgens elkaar te vinden in een instrumentale, eigen versie van Missy Elliots Can’t Stop.

Fluicidal is bijna klassieke muziek, maar dan doorspekt met vreemde elektronica en verrassende percussie en het lange Aerobatology blijkt uiteindelijk de rode loper te zijn richting de stuurloze freejazzraket die FWM (Fractal Wrist Movement) is en die nog voor halfweg ergens op een groovy hiphopplaneet landt om dan weer via een klassiek aandoend pianostukje in een kakofonie terechtkomt. Als de kolkende wasmachine stilvalt, wordt de wasdraad opgespannen om daar de Nordic Laundry aan op te hangen, een opnieuw eerder rustige, ambient track, de perfecte afsluiter van deze dolle rollercoastertrip.

Op 25 januari staat Too Noisy Fish in de Nona in Mechelen, maar dan is het wachten tot een show op 5 april in de Hot Club De Gand en eentje op 11 april in de Rataplan. Ondertussen tourt het trio wel nog als Nightwatch samen met Dimitri Verhulst. Die data vind je hier.

22 januari 2019
Marc Alenus