Todd Thibaud - Hill West

Eigen beheer

Hill West

De studio-albums van Todd Thibaud, de singer-songwriter uit Boston, overwegend ingespeeld met full band. Het zijn telkens weer collecties van rocksongs waarvan veel energie uitgaat, liedjes die de luisteraar moeiteloos meetrekken. Dat was zo voor het laatste album 'Waterfall' uit 2013 en dat geldt ook nu.

Want op de nieuwe plaat 'Hill West' blijft die energie nog steeds aanwezig, maar Thibaud kiest nu resoluut voor een intieme benadering. De composities zetten de veranderende en onzekere wereld centraal. Dat de man geïnspireerd wordt door artiesten als Johnny Cash, Gillian Welch, Aimee Mann en Nick Lowe zal vast geen toeval zijn.

De gitarist herleidt zijn nummers tot de essentie: tekst, melodie en stem. Het resultaat is een aangrijpende reflectie op onze moderne wereld. In een tijd waarin andere kunstenaars ervoor kozen de grote vragen te mijden of lang genoeg bij zichzelf stil te blijven staan, mag dat een prestatie heten.

Voor het maken van deze liedjes, verhuisde Thibaud zijn studio naar de bergen van Noord-Vermont, waar hij dagen alleen doorbracht in stilte. In Vermont legde hij de live tracks vast. Toen hij klaar was met opnemen, bracht hij de songs terug naar Boston waar hij ze afwerkte.

Ondanks de persoonlijke benadering blijft een intense samenwerking met zijn band de basis. Thibaud, voorzien van een erg mooie, warme stem, kiest ervoor om hun talent ten volle tot hun recht te laten komen op de nummers, maar op een andere manier dan wanneer ze tijdens de liveshows zouden worden gespeeld.

De plaat, volgestouwd met uitstekende gitaarsongs die zowel in de pop- als rootsmuziek thuishoren, is vooral het bewijs van het grote songwritingtalent van Thibaud. De songs bewijzen dat in essentie keer op keer. Dat we van een prachtplaat mogen spreken is niet eens overdreven.

Wat Todd Thibaud zo uniek maakt ,is de manier waarop hij Beatles-achtige liedjes combineert met powerpop-Americana. Op het nieuwe album vind je elf van die prachtige catchy popsongs. De sobere aanpak maakt 'Hill West' en Thibauds kijk op het leven en de liefde alleen maar ontroerender.

Tien jaar na debuut 'Little Mystery' is Thibaud helemaal klaar voor de grote doorbraak bij een breed publiek. Gaat u ook overstag?

20 juli 2019
Steven Verhamme