Tim O' Brien - Where The River Meets The Road

Eigen beheer

Het zestiende album van de Grammywinnende multi-instrumentalist en producer Tim O' Brien is volledig gewijd aan zijn thuisbasis West Virginia. 

Where The River Meets The Road

De verbazingwekkende muzikale rijkdom van Virginia blijft voor Tim O'Brien een onuitputtelijke bron van inspiratie. Vandaar ook dat op dit album onder meer nummers van Hazel Dickens, Larry Groce, Billy Ed Wheeler en Bill Withers (een geweldige herwerking van klassieker Grandma's Hands) opduiken. Naast folk en bluegrass is er ook een stevige scheut country te horen.

'Where The River Meets The Road' is een zoektocht naar het muzikale erfgoed van Virginia. O'Brien verzamelde dit materiaal tijdens een tien jaar lange samenwerking met de West Virginia Music Hall Of Fame (waar hij sinds 2013 ook zelf deel van uitmaakt). Maar hij legt ook iets van zijn eigen persoonlijkheid in het materiaal waarin hij in het nostalgisch mooie Guardian Angel en in de titeltrack ("On the eastern banks of the Ohio") de eigen familiale geschiedenis uit de doeken doet.

Het persoonlijke komt dus ook aan bod, al ligt de focus op het blootleggen van de roots van de muziek uit West -Virginia. Al van kindsbeen af zoekt O'Brien nieuw terrein op. Hij was bijvoorbeeld medeoprichter van de bluegrassband Hot Rize, die hem tot in Nashville bracht. Het reizen zit hem in het bloed, al komt hij maar al te graag thuis in zijn eigen Virginia.

Elke song verwijst naar een stukje van het bredere verhaal. De met banjo en fiddle versierde opener High Flying Bird straalt meteen de hoop en de verwachtingen voor de aanvang van een grote reis uit. Grandma's Hands verwijst natuurlijk naar de Afrikaans-Amerikaanse geschiedenis, het opgroeien in de velden en het belang van familiale relaties. Het is dan ook geen toeval dat O Briens zus Mollie en zijn levenspartner Jan Fabricius op dit album present tekenen. De twee eigen songs plaatst O'Brien (gitaar, fiddle, bouzouki), die zich laat omringen door geweldige muzikanten als Noam Pikelny (banjo), Stuart Duncan (viool), Chris Scruggs (steelgitaar) en Chris Stapleton (zang), vooraan op het album.

'When The River Meets The Road' is een straf, verhalend rootsalbum omdat O'Brien met folk, country (het door Larry Groce gepende When The Mist Clears Away) en blues, maar ook met gospel (sfeervol orgeltje in het met zalige backings opgetuigde Friday, Sunday's Coming) zijn voordeel doet. Maar hij kan ook verrassend intiem (het pakkende Queen Of The Earth And Child Of The Skies) uit de hoek komen. Aandoenlijke hoogtepunten zijn onder meer Drunkard's Grave en Few Old Memories.

O'Brien laat de mandoline even voor wat het is en presenteert zich op dit album als curator van een heerlijk stukje muzikaal erfgoed uit West-Virginia. Te ontdekken!

18 april 2017
Philippe De Cleen