Tides From Nebula - From Voodoo To Zen

Long Branch Records

From Voodoo To Zen

De Poolse postrock-/postmetalband Tides From Nebula gooit al ruimschoots tien jaar hoge ogen. Vooral debuutalbum 'Aura' (2009) kreeg door de prominent scheurende gitaren opvallend goede recensies, maar ook in de daaropvolgende jaren wist de band meer en meer haar stempel te drukken op het postrock- en postmetalgebeuren in eigen land en ver daarbuiten.  Nu brengt het trio een gloednieuwe parel uit, waarop weer eens grenzen worden verlegd.

Ook met 'From Voodoo To Zen' slaagt Tides From Nebula erin je met het schijnbaar grootste gemak compleet te hypnotiseren in een louter instrumentale trip. Geluidsnormen overschrijden doet de band niet echt, maar dankzij die climaxen wordt daarmee wel geflirt. Daardoor belandt de band vaak in het hokje geduwd van "de perfecte kruising tussen Russian Circles en God Is An Astronaut". Een vergelijking die niet uit de lucht is gegrepen.

Maar de heren hebben doorheen de jaren bewezen over een eigen smoel te beschikken. Vanaf eerste song Ghost Horses wordt dat in de verf gezet. Er zijn duidelijk nog steeds geen grenzen aan de virtuositeit van dit trio. Of het drietal verlegt ze weer eens gewoon op deze uiterst smakelijke plaat.

Er valt dan ook geen speld tussen te krijgen: de perfectie wordt over de volledige lijn niet alleen benaderd, de band overschrijdt die gewoon. Die lijn van onaardse volmaaktheid wordt verder doorgetrokken op parels van circa acht minuten als daar zijn Dopamine, From Voodoo To Zen - een titel die trouwens perfect samenvat hoe de plaat echt in elkaar steekt - en Nothing To fear And Nothing To Doubt. En dat blijft duren tot afsluiter Eve White, Eve Black, Jane.

Tides From Nebula doet dus in principe waar ze al meer dan tien jaar goed in zijn: instrumentale perfectie en magie brengen. Je wordt bedwelmd en voelt je wegzweven. Anderzijds is dit album als een mokerslag in je gezicht, die je compleet murw slaat. Door middel van een soort van voodoo word je onder hypnose gebracht, waarna je, eens totaal zen geworden, tot een diepzinnige gemoedsrust wordt gebracht, waaruit je gewoon niet wilt en kunt ontsnappen.

24 juli 2019
Erik Van Damme