Theophagist - I Am Abyss

Independent Release

I Am Abyss

Luxemburg, thuis van de processie van Echternach, die ene voetbalploeg die nooit voorbij de kwalificatierondes van de Europa League geraakt en van deathmetalband Theophagist. Het vijftal maakt al sinds 2015 muziek, maar heeft met 'I Am Abyss' nu pas een eerste langspeler klaar.

Opener Cannibal Preacher wisselt bruusk tussen deathmetalgrunts van vocalist Sven Schosseler en blackmetalriffs en -gekrijs van gitarist Tiago Perdiz. Een ideaal hulpmiddel om aan leken het verschil tussen black en deathmetal te illustreren. Die wisselwerking komt trouwens nog wel enkele keren terug.

Nog iets, dat het Luxemburgse vijftal onderscheidt van de deathmetalmassa, is een zeker gevoel voor humor. “One gallon of young blood / two big fat shemale cocks / three cups organic flour / mix it well”, het zou een uitstekend recept moeten zijn voor mensencake, toch als we van de tekst voor het groovy Recipe For Human Cake mogen uitgaan.

Awaking The... is dan weer een tussenstuk waarin kille cello's onheil aankondigen. De vergelijking met enkele gelijkaardige stukken vroeg in de discografie van In Flames dringt zich op. U weet wel, uit de tijd dat de beesten het spreken nog niet verleerd waren en Anders Fridén nog niet koste wat het kost clean wou gaan zingen.

Deathmetal in het straatje van Theophagist neigt bij ons eerlijk gezegd al snel eentonig te worden. Goed voor in een Spotifyplaylist tijdens het schilderen van de muren, maar liever geen heel album van hetzelfde om op het gemak te beluisteren. Dan kunnen we de Luxemburgers als een positieve uitzondering beschouwen. Op de één of andere manier weten ze tien nummers lang de aandacht vast te houden.

Afwisseling is daarin het sleutelwoord. Na een thrashy headbanger als Epileptic Seizure volgt R.I.S.E., dat net op tijd de voet van de gaspedaal haalt en voor een vleugje melodie zorgt. Deathmetal met een verfijnde toets, als het ware. Nog zo'n voorbeeld daarvan is die basriedel tijdens Adeptus Astartes, die terugkeert in de vorm van een gitaartremolo.

Toegegeven, de bespreking van 'I Am Abyss' heeft een tijdje aangesleept, maar toch wilden we deze absoluut afwerken. Er valt namelijk zoveel goeds over te vertellen en deze band verdient absoluut veel meer aandacht.

7 april 2020
Nic De Schepper