The Ultimate Dreamers - Live Happily While Waiting For Death

Dans les Profondeurs

Live Happily While Waiting For Death

Zeg niet te gauw dat de covid-19 pandemie geen positieve gevolgen kan hebben! Dertig jaar na het verscheiden van The Ultimate Dreamers, een door cold wave en postpunk geïnspireerde formatie afkomstig uit Lessines, begon immers het plan te rijpen om hun indertijd artisanaal op tapes opgenomen materiaal eindelijk officieel uit te brengen. En zo komt het dus dat ook wij anno 2021, onder het motto "beter laat dan nooit" (of was het nu "de ultieme droom"?), alsnog kunnen kennismaken met deze groep.

 

Je zou ‘Live Happily While Waiting For Death’ als een revivalalbum kunnen omschrijven, want het jarentachtigrepertoire van The Ultimate Dreamers werd voor dit laattijdige debuutalbum volledig gerestaureerd en geremasterd. Gezien men zich hiervoor diende te beroepen op cassettes, is de geluidskwaliteit niet altijd even goed. Vijfendertig jaar geleden (toen de band werd opgericht) blijft dan ook A Long Time Ago, om het met één van de beste tracks op dit schijfje te zeggen. Eén van de eerder gitaargerichte en meest melodieuze nummers ook die we hier horen.

Opener en eerste single I Love You?! klinkt alvast helemaal anders. Deze song lijkt een oefening in minimale synth en valt vooral op omwille van de ijle, moeilijk verstaanbare stem van zanger Frédéric Cotton. Behoorlijk repetitief en vol galm, maar uiteindelijk best dansbaar. Funeral Walz is dan weer een rustige, vrij poppy (cold)wavesong, net als het midtempo Never Die.

Ten tijde van I Hate You?! waren The Ultimate Dreamers al geëvolueerd van een trio naar een kwintet en tevens naar een ietwat hardere sound. Zo horen we in dit nummer niet enkel elektronische beats, maar ook echte drumroffels. Nog een aparte vermelding tot slot voor het catchy Education, een overwegend instrumentaal synthpopdeuntje met vreemde, vervormde zang, en voor de uitgesponnen afsluiter S’envoler. Die sfeervolle track blijft ons om twee redenen bij: de spooky intro met waanzinnig gelach en het is tevens de enige Franstalige song op het album.

De band, in zijn nieuwe configuratie (met nog drie jarentachtigoverlevers), aangevuld met toetsenvrouw Sarah (Turquoise, ex-Les Panties, ex-Empereur), zal deze ‘Live Happily While Waiting For Death’ aan een publiek presenteren in onder meer Roeselare, Brussel en Eernegem.

3 oktober 2021
Jan Vael